ΤΟΠΙΚΑ

Αρδευση πολλών… ταχυτήτων στα χωριά του Δήμου Βόλου

αρδευση-πολλών-ταχυτήτων-στα-χωριά-τ-530320

Στον Αγ. Λαυρέντιο ξεκίνησαν χθες τα ποτίσματα, στα Ανω Λεχώνια καθαρίζονται ακόμη οι υδραύλακες και στη Δράκεια ποτίζουν μόνοι τους

Με διαφορετικές… ταχύτητες ξεκίνησε ή ξεκινά στα χωριά του ενιαίου Δήμου Βόλου, η άρδευση των καλλιεργειών, στον απόηχο της έντασης της προηγούμενης περιόδου, με αφορμή τη σύνταξη Κανονισμού Αρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ. Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ για την ονομαστική πρόσληψη των υδρονομέων στις τοπικές κοινότητες που δεν… αυτοοργανώθηκαν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στον Αγιο Λαυρέντιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, Γιάννη Αγαπητό, τα ποτίσματα ξεκίνησαν προχθές. Από το τοπικό συμβούλιο επιλέχθηκαν τέσσερις υδρονομείς που τις τελευταίες ημέρες φροντίζουν για να δίνουν νερό στους καλλιεργητές για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Τους συγκεκριμένους υδρονομείς που επιλέχθηκαν με βάση την εμπειρία τους αλλά και την εντοπιότητα, θα προσλάβει η ΔΕΥΑΜΒ.

«Στην αρχή είχαμε προτείνει στους παραγωγούς να προχωρήσουμε μόνοι μας στην πρόσληψη υδρονομέων και να τους πληρώνουμε εμείς. Ομως υπήρξαν αντιδράσεις και τελικώς η άρδευση θα δρομολογηθεί μέσω της ΔΕΥΑΜΒ, μετά τη διαβεβαίωση που είχαμε από τον Αντιπρόεδρο της επιχείρησης ότι θα προσλάβει τους υδρονομείς στην ερχόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Προς το παρόν ξεκινήσαμε τα ποτίσματα και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την υπογραφή της σύμβασης θα καλυφθεί με παράταση της αρδευτικής περιόδου», εξήγησε ο κ. Αγαπητός.

Οπως επισημαίνει ο κ. Αγαπητός, στον Αγ. Λαυρέντιο υπάρχουν 400 καταναλωτές άρδευσης για 65.000 δέντρα -οπωροφόρα και ελιές- σε έκταση 3.000 στρεμμάτων. Ο ίδιος πάντως εστιάζει στο θέμα των τελών άρδευσης. «Τα τέλη πρέπει να είναι ανταποδοτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουμε για τους υδρονομείς, τους καθαριστές των υδραυλάκων και τυχόν επισκευές», ανέφερε.

Στα Ανω Λεχώνια κάθε μέρα που περνά είναι επιβαρυντική για τις καλλιέργειες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Νίκο Νομικό. Εκεί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ποτίσματα. Οι δε καθαριστές υδραυλάκων ξεκίνησαν να καθαρίζουν στις 2 Μαΐου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναλάβουν έργο και οι τρεις υδρονομείς.

Την ίδια περίοδο, στη Δράκεια, τα ποτίσματα έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες, με τους παραγωγούς να καθαρίζουν τα αυλάκια και να φροντίζουν για την πληρωμή των υδρονομέων από την τσέπη τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, για να αποφασίσει την ονομαστική πρόσληψη των υδρονομέων, στις τοπικές κοινότητες που συνεργάστηκαν με τη ΔΕΥΑΜΒ και δεν… αυτοοργανώθηκαν. Στη διάθεσή της η ΔΕΥΑΜΒ έχει τις περσινές καταστάσεις με τις εκτάσεις, το είδος των καλλιεργειών και τον αριθμό των καλλιεργητών. Με βάση αυτές θα προχωρήσει σε προσλήψεις υδρονομέων. Το Μητρώο θα συνταχθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα άλλωστε και με τον Κανονισμό.

Πάντως φαίνεται ότι οι προσλήψεις υδρονομέων και καθαριστών θα περιοριστούν στις τοπικές κοινότητες που συνεργάστηκαν με τη ΔΕΥΑΜΒ για το θέμα της άρδευσης κι όχι σε όσες αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνες τους σε καθαρισμούς υδραυλάκων και πρόσληψη υδρονομέων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου