ΤΟΠΙΚΑ

Στροφή στον ιδιωτικό τομέα ~ Πρακτική άσκηση φοιτητών

στροφή-στον-ιδιωτικό-τομέα-πρακτική-ά-530524

Αγωνία για να βρουν εργασία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις από τότε που έκλεισαν οι πόρτες του Δημοσίου

Στον ιδιωτικό τομέα έναντι του δημοσίου για την πρακτική τους άσκηση, στρέφονται πλέον στην πλειονότητά τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ελπίζοντας μέσα από την πρακτική να τους δοθεί και μία πραγματική εργασιακή ευκαιρία. Οι κλειστές πόρτες του Δημοσίου στα χρόνια της κρίσης, οδηγούν τους φοιτητές σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για αναζήτηση εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, στο αμφιθέατρο Χωροταξίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσιάστηκε στους φοιτητές η ευκαιρία που τους δίνεται για πρακτική άσκηση μέσα στο καλοκαίρι σε φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την ιδρυματική υπεύθυνη πρακτικής άσκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Δόμνα Κακανά, το πρόγραμμα στο θεσσαλικό ΑΕΙ τρέχει από το 1997. Είναι χρηματοδοτούμενο από ΚΠΣ και τώρα από το ΕΣΠΑ και από το 2010 έχουν ωφεληθεί περίπου 4.500 φοιτητές που έκαναν την πρακτική τους σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι φοιτητές δεν ωφελούνται μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Η πρακτική άσκηση γίνεται κατά τα δύο τελευταία έτη σπουδών για τρεις περίπου μήνες μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα με την παρακολούθηση των μαθημάτων. Για κάθε μήνα αμείβονται μέσω του προγράμματος με ποσό 200 ευρώ. «Κυρίως όμως οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίες, ακόμη και να βρουν εργασία στους χώρους όπου έκαναν την πρακτική τους», αναφέρει η κ. Κακανά.

Μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο ο αριθμός των ωφελούμενων φοιτητών αναμένεται να αγγίξει τις 6.000, ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Παιδείας το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μέσα από το νέο ΕΣΠΑ έως το 2020.

Αυτό πάντως που παρατηρεί η κ. Κακανά, είναι η στροφή των φοιτητών από το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα. «Ενώ στην αρχή το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους φοιτητές να δηλώνουν ενδιαφέρον για πρακτική άσκηση σε φορείς του δημοσίου, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αντιστραφεί. Οι κλειστές πόρτες του δημοσίου στρέφουν τους φοιτητές στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δείχνει και την αγωνία τους για επαγγελματική αποκατάσταση», επεσήμανε η κ. Κακανά.

Τις εμπειρίες τους από την πρακτική άσκηση μοιράστηκαν με άλλους συμφοιτητές τους και πολλοί φοιτητές.

Οπως η φοιτήτρια στο τέταρτο έτος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Κατερίνα Σπαθούλα, που πέρυσι το καλοκαίρι έκανε την πρακτική της άσκηση στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Δάφνη της Αττικής. «Από το πρόγραμμα αποκόμισα σημαντικά οφέλη. Ηρθα σε μία πρώτη επαφή με το εργασιακό περιβάλλον, έμαθα κάποιες βασικές τραπεζικές εργασίες, ήρθα σε επαφή με την πελατεία και αυτό με βοήθησε στο να κατανοήσω τις ανάγκες των ανθρώπων και να καταλάβω περισσότερο τη χρησιμότητα του επαγγέλματός μου. Με βοήθησε να εφαρμόσω και στην πράξη θεωρίες από μαθήματα που έχουμε διδαχθεί», ανέφερε. Η ίδια αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την πρακτική άσκηση. «Μερικές φορές δεν υπήρχε προθυμία για να μου δείξουν τραπεζικές εργασίες ή μου ανέθεταν εξωτερικές εργασίες που δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο σπουδών μου. Θέλω να παροτρύνω τους φοιτητές ό,τι πρόβλημα έχουν να το λένε στον επόπτη καθηγητή ή στον επιστημονικό υπεύθυνο για να μη διογκώνεται», ανέφερε.

Στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, έκανε την πρακτική του πέρυσι το καλοκαίρι και ο κ. Χρήστος Μπένος, φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ως βοηθός οικονομικών υποθέσεων. «Είχε ενδιαφέρον. Είδα πώς λειτουργεί ένας οργανισμός που δεν είναι τόσο μεγάλος αλλά έχει διεθνείς επαφές, συχνές δραστηριότητες και μου άρεσε το κλίμα και το περιβάλλον της εταιρείας», ανέφερε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου