ΤΟΠΙΚΑ

Χωρισμένος στα δύο ο Αγ. Λαυρέντιος εδώ και δύο μήνες

χωρισμένος-στα-δύο-ο-αγ-λαυρέντιος-εδώ-532367

Κατέρρευσε πεζούλα από ιδιωτική κατοικία και έκτοτε το χωριό κόπηκε στα δύο

Δύο μήνες έχουν συμπληρωθεί από τότε που πεζούλα από ιδιωτική περίφραξη σπιτιού κατέρρευσε με αποτέλεσμα το κεντρικό καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου να κλείσει από πέτρες και μπάζα. Ακόμη και σήμερα το καλντερίμι είναι αποκλεισμένο και το χωριό έχει «κοπεί» στα δύο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ούτε καν στο αγροτικό ιατρείο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, οι ιδιοκτήτες του καφενείου και της ταβέρνας που βρίσκονται επίσης στην πλατεία έχουν καταστραφεί οικονομικά από τη στιγμή που δεν πατά ούτε ένας τουρίστας, δύο μπακάλικα λειτουργούν με ελλείψεις προϊόντων στα ράφια τους καθώς δεν υπάρχει δρόμος για να κάνουν ανεφοδιασμό, ενώ ο φούρνος της πλατείας κατάντησε φούρνος του σαββατοκύριακου με τον ιδιοκτήτη να ανοίγει μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα φέρνοντας ψωμί από το Βόλο επειδή δεν μπορεί να μεταφέρει τα σακιά με το αλεύρι. Ακόμη και οι κηδείες γίνονται σε ξωκλήσια. Η εκφορά γυναίκας που πρόσφατα πέθανε δεν έγινε από το σπίτι της επειδή το κεντρικό καλντερίμι ήταν κλειστό!

Επισκέψεις επί επισκέψεων κλιμακίων του Δήμου Βόλου έγιναν στον Αγιο Λαυρέντιο, μέχρι σήμερα όμως λύση δεν δόθηκε. Την περασμένη Κυριακή, στη λαϊκή συνέλευση του χωριού, η αγανάκτηση των κατοίκων ήταν έκδηλη. «Αν δεν δοθεί άμεσα λύση, οι κάτοικοι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, κ. Ι. Αγαπητός.

Στα δύο το χωριό από τις 13 Μαρτίου

Σύμφωνα με τον τοπικό σύμβουλο της περιοχής, κ. Ι. Ζαρίφη, το χωριό έχει χωριστεί στα δύο από τις 13 Μαρτίου: όταν πεζούλα από ιδιόκτητη κατοικία κατέρρευσε και το κεντρικό καλντερίμι του χωριού αποκλείστηκε.

Εκτοτε τουλάχιστον 10 φορές έχουν ανέβει κλιμάκια του Δήμου Βόλου στο σημείο, την τελευταία φορά παρών ήταν ο Δήμαρχος, Αχ. Μπέος προκειμένου να βρουν λύση.

«Λύση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής. Αν απομακρυνθούν τα μπάζα κινδυνεύει να καταρρεύσει και το ίδιο το σπίτι που βρίσκεται πάνω από το καλντερίμι. Θα χρειαστεί κάποιο έργο αντιστήριξης», ανέφερε ο κ. Αγαπητός.

«Μας κοροϊδεύουν. Εδώ και δύο μήνες το χωριό είναι κομμένο στα δύο. Δεν υπάρχει πρόσβαση στην πλατεία, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, στα καταστήματα της πλατείας. Ακόμη και τους αρρώστους τους μεταφέρουμε με μουλάρια. Η εικόνα είναι τριτοκοσμική», επεσήμανε ο κ. Ζαρίφης.

Αναβάλλεται το τοπικό πανηγύρι

Μέχρι και το τοπικό πανηγύρι της ερχόμενης Κυριακής αναβάλλεται, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόσβαση στην πλατεία. Οι κάτοικοι όμως εκφράζουν τους φόβους τους και για το Μουσικό Χωριό που είναι σε δύο μήνες περίπου και που τονώνει την τοπική οικονομία.

Μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί και οι επαγγελματίες της πλατείας, που μάλιστα πληρώνουν ενοίκιο στο Δήμο Βόλου, δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κοινοτικά. Ενα καφενείο και μία ταβέρνα λειτουργούν αυτή τη στιγμή μόνο με λίγους θαμώνες. «Δεν δουλεύουμε. Εχουμε καταστραφεί. Ούτε προμήθειες δεν μπορούμε να κάνουμε. Μεταφέρουμε τα προϊόντα με μουλάρια γύρω – γύρω από την πλατεία», ανέφερε η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου καταστηματαρχών της περιοχής, κ. Ελένη Κόκκινου.

Σύμφωνα με την ίδια ακόμη και ο φούρνος λειτουργεί μόνο τα σαββατοκύριακα φέρνοντας έτοιμο ψωμί από το Βόλο. Ακόμη και στα δύο μπακάλικα υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα από τη στιγμή που δεν γίνεται ανεφοδιασμός.

«Ούτε το ενοίκιο στο Δήμο δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Την προηγούμενη εβδομάδα, γινόταν η κηδεία μιας συγχωριανής. Η εκφορά δεν έγινε από το σπίτι της επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση. Εγινε απευθείας η κηδεία στον Αγιο Απόστολο», είπε η κ. Κόκκινου.

Οι κάτοικοι εμφανίζονται ανάστατοι. Δεν είναι μόνο η καθημερινότητά τους και ο τουρισμός που επηρεάζονται. Φοβούνται ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν ένα ασθενοφόρο ή ένα πυροσβεστικό χρειαστεί να προσεγγίσουν την πλατεία δεν θα μπορέσουν.

Στον Εισαγγελέα

Σύμφωνα πάντως με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Θανάση Σταυρίδη, ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στον Εισαγγελέα. «Πρόκειται για κτίσματα που έχουν καταγραφτεί ως αυθαίρετα. Υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να καταρρεύσουν αν απομακρύνουμε τα μπάζα. Χρειάζεται να γίνει κάποιο έργο αντιστήριξης», είπε ο ίδιος.

Δεν υπάρχει πρόσβαση στην πλατεία, την εκκλησία και τα μαγαζιά καθώς το κεντρικό καλντερίμι είναι κλειστό από μπάζα

Η τροφοδοσία των καταστημάτων και η μετακίνηση των αρρώστων γίνονται με… μουλάρια

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου