ΤΟΠΙΚΑ

Συνοικίες «επικίνδυνες» για πλημμύρες

συνοικίες-επικίνδυνες-για-πλημμύρ-540133

Περιλαμβάνονται στον πλημμυρικό χάρτη που συνέταξε ο υποψήφιος διδάκτωρ του Π.Θ. Γ. Παπαϊωάννου

Νεάπολη, Αγιοι Ανάργυροι, Νέο Δέλτα: είναι οι τρεις συνοικίες του Βόλου, που περιλαμβάνονται στο χάρτη των πλημμυρικών ζωνών της πόλης και χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνες» για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Σε μελέτη που εκπόνησε ο υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Παπαϊωάννου στο πλαίσιο του διδακτορικού του, οι τρεις συνοικίες χαρακτηρίζονται ως προπλημμυρικές περιοχές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το διδακτορικό του κ. Παπαϊωάννου, στηρίχθηκε στα στοιχεία της μεγάλης πλημμύρας που έπληξε το Βόλο, το 2006. Τότε που ολόκληρες συνοικίες «πνίγηκαν» στα ορμητικά νερά της σφοδρής βροχής, ενός φαινομένου που σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα επαναλαμβάνεται με συχνότητα άνω των 50 ετών.

«Μελετήσαμε την πλημμύρα του 2006. Κάναμε καταγραφή όλων των στοιχείων από όλες τις υπηρεσίες και δημιουργήσαμε ένα σύστημα εκτίμησης των προπλημμυρικών περιοχών, των περιοχών δηλαδή που μπορούν να πληγούν από πλημμυρικά φαινόμενα. Κάναμε χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και γεωμορφολογικών δεικτών, όπως η υγρασία κάθε περιοχής και η κλίση. Καταλήξαμε ότι τρεις είναι οι προπλημμυρικές περιοχές στο Βόλο και συγκεκριμένα η περιοχή της Νεάπολης, η συνοικία των Αγίων Αναργύρων αλλά και η συνοικία του Νέου Δέλτα», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, στο περιθώριο διάλεξης που έδωσε χθες στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «ανάλυση ευαισθησίας υδροδυναμικών μοντέλων και χαρτογράφηση πλημμυρικών ζωνών και πλημμυρικού κινδύνου».

Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, έγιναν νέες μετρήσεις για τη γεωμορφολογία του Ξηριά με επίγειο σαρωτή εδάφους, χρήση διαφορετικών υδραυλικών μοντέλων και σύγκριση με παλιότερες μεθόδους κλασικής τοπογραφίας.

Εως τέλος του 2015 η Ελλάδα οφείλει να ολοκληρώσει τους τελικούς πλημμυρικούς χάρτες, προκειμένου βάσει αυτών να δρομολογηθούν έργα υποδομές στις «επικίνδυνες» περιοχές. Ο χείμαρρος του Ξηριά, εκτιμάται ότι θα ενταχθεί στον πλημμυρικό χάρτη του Βόλου, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου.

Γιώργος Παπαϊωάννου, υποψήφιος διδάκτωρ: Καταλήξαμε ότι τρεις είναι οι προπλημμυρικές περιοχές στο Βόλο: η περιοχή της Νεάπολης, η συνοικία των Αγίων Αναργύρων και η συνοικία του Νέου Δέλτα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου