ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκη και σε δεύτερο βαθμό καθηγητών της Μαγνησίας

καταδίκη-και-σε-δεύτερο-βαθμό-καθηγητ-643891

Για σωματική βλάβη από αμέλεια σε μαθητή στη διάρκεια σχολικής εκδρομής στη Ζάκυνθο

Νέα καταδίκη για τους δύο καθηγητές Γυμνασίου της Μαγνησίας – συνοδούς σε εκπαιδευτική εκδρομή στη Ζάκυνθο, στη διάρκεια της οποίας ένας 14χρονος τότε μαθητής είχε αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υγείας και οι γονείς του κινήθηκαν με μηνυτήρια αναφορά εναντίον των εκπαιδευτικών για σωματική βλάβη από αμέλεια.

Οι δύο καθηγητές είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 18 και 12 μήνες φυλάκιση αντίστοιχα, δεύτερος με αναστολή. Ασκησαν έφεση κατά της απόφασης και χθες ο «εφιάλτης» στον οποίο εξελίχθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή, αναβίωσε για μία ακόμη φορά στις δικαστικές αίθουσες.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε για μία ακόμη φορά ένοχους τους δύο καθηγητές – συνοδούς για σωματική βλάβη από αμέλεια. Τους επέβαλλε ποινή φυλάκισης 15 και 10 μηνών αντίστοιχα με αναστολή, ενώ ο Εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή φυλάκισης 7 και 5 μηνών αντίστοιχα.

Η υπόθεση αφορά το 2008, όταν Γυμνάσιο της Μαγνησίας, διοργάνωσε εκδρομή στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μία ημέρα πριν την αναχώρηση των μαθητών από τη Ζάκυνθο για την επιστροφή τους στον Αλμυρό και ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι εκπαιδευτικές περιηγήσεις, ο 14χρονος τότε μαθητής στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, όπου είχαν καταλύσει, αντιμετώπισε έντονους πόνους μετά από πρόβλημα υγείας.

Οι καθηγητές κατηγορήθηκαν ότι δεν έδρασαν άμεσα για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο, ενώ κατηγορήθηκαν ακόμη ότι την επόμενη ημέρα όταν τα εκδρομικά πούλμαν βρίσκονταν στην Ιτέα, επιστρέφοντας, και το ίδιο πρόβλημα επανεμφανίστηκε στο μαθητή δεν τον μετέφεραν στο πλησιέστερο Νοσοκομείο.

Στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν καρέ- καρέ στα γεγονότα. Ενημερώθηκαν για τους έντονους πόνους του μαθητή στις 6:45 το απόγευμα και στις 7:40μ.μ. είχαν ήδη μεταβεί στο Νοσοκομείο με ταξί. Ωστόσο το Νοσοκομείο δεν διέθετε ουρολόγο. Από τη διοίκηση του Νοσοκομείου κλήθηκε ιδιώτης γιατρός που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο εξοχικό του και κατέφθασε στο ίδρυμα στις 9:30 το βράδυ. Εξέτασε το μαθητή και συνέστησε στους καθηγητές να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο.

Το επόμενο πρωί, ο μαθητής πήρε κανονικά πρωινό και όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές του σχολείου, πήραν το δρόμο της επιστροφής για τον Αλμυρό. Κατά τη διάρκεια όμως της επιστροφής, ο μαθητής αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα. Οι καθηγητές ενημέρωσαν τους γονείς και τους πληροφόρησαν ότι είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν το παιδί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Οι γονείς όμως ζήτησαν την άμεση επιστροφή του παιδιού στο Βόλου, γιατί είχαν κλείσει ραντεβού με γιατρό που τους περίμενε. Φαίνεται όμως ότι οι ώρες που μεσολάβησαν ήταν κρίσιμες για το μαθητή. Οι γονείς κινήθηκαν δικαστικά εναντίον των καθηγητών που υποστήριξαν ότι έπραξαν τα δέοντα για την υγεία του μαθητή.

Το δικαστήριο τους έκρινε για μία ακόμη φορά ένοχους. Οι εκπαιδευτικοί θα ασκήσουν αναίρεση στον Αρειο Πάγο.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου