ΤΟΠΙΚΑ

Μηνιαία οικονομική… αναφορά στους δημότες

μηνιαία-οικονομική-αναφορά-στους-δη-649164

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού βήμα – βήμα

Μηνιαία… αναφορά στους δημότες για την πορεία των οικονομικών της πόλης, δίνει ο Δήμος Βόλου. Ηδη από το Δεκέμβριο ο Δήμος Βόλου αναρτά στην ιστοσελίδα του αλλά και στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, μήνα με το μήνα.

Προ ημερών, αναρτήθηκε ο πίνακας της πορείας των εσόδων και των εξόδων του Δήμου Βόλου για το μήνα Ιανουάριο 2015. Η δημοσίευση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού κρίθηκε αναγκαία με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα.

Πάντως η έναρξη του νέου οικονομικού έτους, βρίσκει τα δημοτικά ταμεία να υστερούν σε έσοδα. Από το σύνολο των 26.618.314,91 ευρώ που βεβαιώθηκαν μέσα στον Ιανουάριο, εισπράχθηκαν μόλις 5.478.965,37 ευρώ. «Αγκάθι» για τα ταμειακά έσοδα, αποτελούν οι οφειλές παρελθόντων ετών που βεβαιώνονται μεν αλλά ελάχιστες εξοφλούνται.

Αλλωστε, όπως είχε αναφέρει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Πέγιος, στα δημοτικά ταμεία οφείλονται συνολικά 18 εκ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές δημοτών και επαγγελματιών προς το Δήμο που εκκρεμούν ήδη από το 1995 και δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί. Φαίνεται όμως ότι ούτε πρόκειται να εισπραχθούν. Μελέτη της Οικονομικής Υπηρεσίας, υποστηρίζει ότι στα δημοτικά ταμεία από το σύνολο των οφειλών ύψους 18 εκ. ευρώ δεν πρόκειται να αποπληρωθεί παρά μόνο το 1,8 εκ. ευρώ, ίσο δηλαδή με το 10% του συνολικού ποσού που έπρεπε να εισρεύσει στο ταμείο.

Τα έξοδα δεν παρουσιάζονται σχεδόν ισοσκελισμένα για τον Ιανουάριο. Εκδόθηκαν εντάλματα ύψους 3.657.913,08 ευρώ και πληρώθηκαν 3.592.247,75 ευρώ.

Σαφής εικόνα πάντως για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να προκύψει μετά το πρώτο τρίμηνο.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου