ΤΟΠΙΚΑ

Φεύγουν… πάγκοι από τις λαϊκές στο Δήμο Βόλου

φεύγουν-πάγκοι-από-τις-λαϊκές-στο-δή-656583

Αν ισχύσει ο νέος νόμος θα κληθούν να λειτουργήσουν με μόλις το 40% των πωλητών

Με λιγότερους από τους μισούς πάγκους κινδυνεύουν να μείνουν οι λαϊκές αγορές. Θέσεις στους δρόμους που φιλοξενούνται οι αγορές θα μείνουν κενές και το 60% των μικροπωλητών ειδών ένδυσης και υπόδησης και οπωροκηπευτικών θα οδηγηθεί στην ανεργία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εάν εφαρμοστεί ο νέος Νόμος που προβλέπει την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την ανανέωση των αδειών μικροπωλητών, οι λαϊκές αγορές κινδυνεύουν να… ερημώσουν.

Εως τέλος του έτους οι 250 σήμερα πωλητές λαϊκών αγορών έπρεπε να προσκομίσουν –μεταξύ άλλων- φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να μπορέσουν να ανανεώσουν τις άδειές τους και να συνεχίσουν να έχουν το πόστο τους στις λαϊκές για να πωλούν τα προϊόντα τους.

Ομως, από το σύνολο των μικροπωλητών, μόλις το 40% έχει προσκομίσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για την ανανέωση της άδειάς του. Οι πωλητές πληρώνουν ΤΕΒΕ και δεδομένου ότι ακόμη και το μεροκάματο είναι ζητούμενο σήμερα στις λαϊκές, οφειλές που έχουν προς το ασφαλιστικό τους ταμείο και την εφορία, μπαίνουν φρένο στην επαγγελματική τους πορεία στις λαϊκές.

Το 60% των πωλητών κινδυνεύει να μείνει χωρίς άδεια και άρα να σταματήσει να εργάζεται. Δεκάδες θέσεις στις λαϊκές αναμένεται να μείνουν «ορφανές» και αντίστοιχα δεκάδες πωλητές να καταδικαστούν στην ανεργία.

Εως τις 2 Μαρτίου, ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των δικαιολογητικών και να προχωρήσει στην ανανέωση των αδειών. Οπως όμως διαπίστωσε ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και ΣΕΣ, Αριστείδης Σαββάκης, ελάχιστοι είναι αυτοί που βάσει του ισχύοντος Νόμου θα ανανεώσουν τις άδειές τους.

Χθες, με πρωτοβουλία του κ. Σαββάκη και παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη και της συμμετοχής των εκπροσώπων των σωματείων των επαγγελματιών πωλητών, κ. Αϊβαζόγλου Ανδρέα και κ. Δεληγιάννη Παύλου, το πρόβλημα έπεσε επί τάπητος.

«Εκπέμπουμε S.O.S. τόσο ως Δήμος όσο και οι μικροπωλητές ότι από τις 2 Μαρτίου, το μεγαλύτερο μέρος των μικροπωλητών θα μείνει εκτός λαϊκών αγορών με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου», δήλωσε ο κ. Σαββάκης.

Αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη να φύγει αίτημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο θα ζητούν αναθεώρηση των διατάξεων του αρ. 39 παρ. 2 του Ν.4264/2014 κυρίως ως προς τις χρονικές δεσμεύσεις και την εξασφάλιση φορολογικής, ασφαλιστικής και δημοτικής ενημερότητας των επαγγελματιών πωλητών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του συνόλου του κλάδου να ανταποκριθούν και να μη χάσουν την άδεια άσκησης του βιοποριστικού τους επαγγέλματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου