ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζει… ρότα η ΑΝΕΒΟ Α.Ε.

αλλάζει-ρότα-η-ανεβο-α-ε-662663

Στο δημοτικό συμβούλιο η τροποποίηση του καταστατικού της

Αλλάζει… ρότα η ΑΝΕΒΟ Α.Ε., η οποία καλείται να αποτελέσει το βασικό πολυχρηστικό εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, ενόψει μάλιστα και του νέου ΕΣΠΑ. Εκτός από τη διαχείριση προγραμμάτων και την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων, μπορεί επιπλέον να παρέχει συμβουλευτικό ρόλο, τεχνικά και επιστημονικά, τόσο στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου όσο και σε άλλους Δήμους αλλά και φορείς.

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, στις 2 το μεσημέρι, έρχεται προς ψήφιση η τροποποίηση του Καταστατικού της ΑΝΕΒΟ, προκειμένου να μπορέσει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ωστόσο για την αλλαγή του Καταστατικού της εταιρείας αλλά και για το Οργανόγραμμα, η παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας» έχει καταθέσει ένσταση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ακύρωση της απόφασης. «Η τροποποίηση του καταστατικού της «ΑΝΕΒΟ Α.Ε» προσθέτει και άλλους σκοπούς που, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, δεν περιλαμβάνονται στο αντικείμενο μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προστίθενται στο καταστατικό εμπορικοί σκοποί όπως η εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, η δημιουργία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση τουριστικών μονάδων, υπηρεσίες Χώρων στάθμευσης και εκμετάλλευση αυτών όπως και άλλα που δεν είναι αντικείμενο μιας αναπτυξιακής εταιρείας ΟΤΑ καθώς και πλήθος σκοπών που δεν συνάδουν με το αντικείμενο και την φύση της «ΑΝΕΒΟ Α.Ε», αναφέρεται στην ένσταση των Δρόμων Συνεργασίας.

Σύμφωνα πάντως με την εισήγηση, ο πήχης για την ΑΝΕΒΟ ανεβαίνει. «Η ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. δεν μπορεί να είναι απλά μια ανώνυμη εταιρεία, χωρίς συναίσθημα και ουσιαστικούς στόχους. Καλείται να στηρίξει όλο το βάρος του Δήμου Βόλου και να τον ανεβάσει με την τεχνογνωσία της τουλάχιστον ένα επίπεδο παραπάνω στον τομέα των αναπτυξιακών δράσεων. Αναμφισβήτητα, εάν η στήριξη είναι σωστή, ο Δήμος Βόλου με μόνο αρωγό τη δική του εταιρεία, θα εξαφανίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και θα γυρίσει σελίδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή του ρόλου της ΑΝΕΒΟ αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα της εταιρείας αλλά και τον κύκλο εργασιών της. Στόχος είναι να μπορέσει η εταιρεία να σταθεί στα πόδια της.

Συγκεκριμένα, για το 2015 προϋπολογίζονται έσοδα ύψους 415.000 ευρώ που θα προέρχονται από υπηρεσίες προς τους μετόχους και τρίτους, διαχείριση προγραμμάτων, το παζάρι του Βόλου αλλά και την εκμετάλλευση του βιοαερίου. Προβλέπεται μάλιστα σταδιακή αύξηση των εσόδων το 2016 στο ύψος των 450.000 ευρώ, το 2017 στις 530.000 ευρώ και το 2018 στις 578.000 ευρώ.

ΕΛ. ΧΑΝ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου