ΤΟΠΙΚΑ

Βιομηχανία κάνει τον Ξηριά να αφρίζει εντοπίστηκε από Κλιμάκια Ελέγχου

βιομηχανία-κάνει-τον-ξηριά-να-αφρίζει-666761

Αυστηρές συστάσεις και πρόστιμα από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

Υπολείμματα αφρών στην έξοδο των εγκαταστάσεών της «πρόδωσαν» τοπική βιομηχανία ως τον… ρυπαντή του Ξηριά. Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, εντόπισε τη βιομηχανία που κάνει τον Ξηριά να… αφρίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το «κρυφτούλι» μεταξύ βιομηχανίας και ελεγκτικών κλιμακίων δείχνει να έχει τελειώσει. Η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, έχει πλέον στη διάθεσή της και φωτογραφικά ντοκουμέντα…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αφροί που επανειλημμένως κάνουν την εμφάνισή τους στην κοίτη του Ξηριά, κινητοποιούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του νομού. Ελεγχοι στην ποιότητα των νερών δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής επιβάρυνση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο χείμαρρος μπορεί να γίνεται αποδέκτης αποβλήτων έστω και μη ρυπογόνων.

Κλιμάκια ελέγχου της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, έχουν επιδοθεί σε… κυνηγητό εντοπισμού του «ενόχου». Πρόσφατα, υπολείμματα αφρών που εντοπίστηκαν στην έξοδο των εγκαταστάσεων βιομηχανίας στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. οδήγησαν στα ίχνη της επιχείρησης, που φέρεται να κάνει τον Ξηριά να αφρίζει.

Σύμφωνα με τη αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι υπάλληλοι φωτογράφισαν τα ευρήματα και κοινοποιήθηκε στη διεύθυνση της βιομηχανικής μονάδας επιστολή προκειμένου να συμμορφωθεί. Οπως ανέφερε, η βιομηχανία δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο ακαθάρτων του Βόλου.

Δόθηκε προθεσμία 20 ημερών στη βιομηχανία να απαντήσει στις παρατηρήσεις της έκθεσης του κλιμακίου και σε κάθε περίπτωση θα επιβληθεί πρόστιμο.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η κ. Κολυνδρίνη, η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να ερευνήσει πόσες και ποιες είναι οι βιομηχανίες που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο αποχέτευσης ή αν ρυπαντικά φορτία διοχετεύονται μέσω των αγωγών ομβρίων σε ρέματα και χείμαρρους και από εκεί στον Παγασητικό Κόλπο.

Με επιστολή της δε είχε ζητήσει από τη ΔΕΥΑΜΒ να ξεκινήσει άμεσα αυτοψίες, καθώς εκτιμάται ότι η βιομηχανία που εντοπίστηκε δεν είναι η μοναδική που δεν διαθέτει σύνδεση με τις εγκαταστάσεις του δικτύου αποχέτευσης του Βόλου.

Τελεσίγραφο στον Πτελεό

Στο μεταξύ, τελεσίγραφο για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στο Πηγάδι Πτελεού, απευθύνει η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Καταγγελίες με συχνότητα… δεκαημέρου, φέρνουν τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα κλιμάκια ελέγχου στην περιοχή. Κάθε φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση: ο Βιολογικός λειτουργεί αλλά εκβάλλει σε ρέμα με άγνωστη κατάληξη.

«Κάθε δέκα ημέρες πηγαίνουμε μετά από καταγγελίες και διαπιστώνουμε τα ίδια πράγματα. Επιβάλλουμε πρόστιμα 5.000 ευρώ, αλλά αυτό δεν φθάνει», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αποδέκτης και δεν πιστοποιηθεί η καλή λειτουργία του Βιολογικού, σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, θα αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας του και θα πρέπει το αποχετευτικό του Πτελεού να «κουμπώσει» στο Βιολογικό Αλμυρού, που σήμερα αριθμεί περίπου 5.000 συνδέσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου