ΤΟΠΙΚΑ

Υπό στενή επιτήρηση οι ΧΥΤΑ

υπό-στενή-επιτήρηση-οι-χυτα-667292

Ημερίδα για το ρόλο του μηχανικού στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων πραγματοποιήθηκε χθες στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Υπό στενή… επιτήρηση βρίσκονται οι ΧΥΤΑ που λειτουργούν στο νομό Μαγνησίας. Μηχανικοί ελέγχουν τη λειτουργία τους και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας. Είναι οι ίδιοι όμως που χτυπούν… καμπανάκι, ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί με την υπάρχουσα μορφή. Η αναζήτηση συνεχώς νέων κατάλληλων χώρων για ενταφιασμό των απορριμμάτων και η επέκταση των ΧΥΤΑ δεν είναι λύση. Αντιθέτως θα μετατρέψει ολόκληρες περιοχές σε πρώην σκουπιδότοπους ή έστω τεράστια περιβαλλοντικά πάρκα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε επίπεδο Δήμου Βόλου, ο διάλογος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων έχει ήδη ξεκινήσει. Ανατέθηκε στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών η σύνταξη της μελέτης που θα αφορά από τη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, την ανακύκλωση, μέχρι την τελική επεξεργασία τους στη Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων που θα χωροθετηθεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Βόλου. Προς το παρών ο κίνδυνος να «μπουκώσει» ο ΧΥΤΑ, απαλείφεται με επέκταση του χώρου μέσα από εργολαβία ύψους 700.000 ευρώ.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας για την ποιότητα των Μονάδων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο ιδιοκτήτης των χημικών εργαστηρίων Γούναρη, Αλ. Γούναρης, τόνισε ότι η διαρκής αναζήτηση νέων χώρων για τον ενταφιασμό των απορριμμάτων και η επέκταση των ΧΥΤΑ δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. «Αν συνεχίσουμε έτσι θα γίνουμε ένας τεράστιος σκουπιδότοπος ή περιβαλλοντικό πάρκο. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται», επεσήμανε ο κ. Γούναρης.

Ο κ. Γούναρης υπογράμμισε την ανάγκη παρακολούθησης και διαρκούς ποιοτικού ελέγχου των εγκαταστάσεων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Οπως ανέφερε ο ίδιος, γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στους ΧΥΤΑ για τον τρόπο λειτουργίας τους. Παράλληλα ελέγχονται οι γεωτρήσεις ανάντη και κατάντη των ΧΥΤΑ. Παρακολουθούνται οι χρονοσειρές προκειμένου να εντοπιστεί εγκαίρως τυχόν μεταβολή στο υπόγειο υδροφορέα. «Μέχρι στιγμής δεν εμφανίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα. Η κατάσταση είναι υπό παρακολούθηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδέχεται βελτίωσης», ανέφερε ο κκ. Γούναρης.

Στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι μηχανικοί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα. «Ο μηχανικός είναι αυτός που μέσα από τον ποιοτικό έλεγχο των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων καλείται ουσιαστικά να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Είναι ο σπουδαιότερος ρόλος που αναλαμβάνει έως σήμερα», είπε η κ. Καπούλα. Η ημερίδα στόχο είχε την επιμόρφωση των μηχανικών για την πολυσύνθετη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των μονάδων αποβλήτων, τον έλεγχο και τη διαχείρισή τους.

ΦΟΔΣΑ ανά νομό

Στο μεταξύ, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, αναφέρθηκε στο περιφερειακό σχέδιο που υπάρχει και βάσει του οποίου προβλέπεται λειτουργία Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ανά νομό. «Με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων θα γίνει πιο αντιμετωπίσιμο και διαχειρίσιμο», σημείωσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου