ΤΑΞΙΔΙΑ

Ανώμαλη τουριστική… προσγείωση

ανώμαλη-τουριστική-προσγείωση-668401

Ενδεχόμενη φυγή της Ryanair ~ Σοβαρό πλήγμα φοβούνται οι ξενοδόχοι, ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με άλλες εταιρείες

Σε… ανώμαλη προσγείωση οδηγείται την ερχόμενη θερινή σεζόν ο τουριστικός κόσμος της Μαγνησίας και ευρύτερα της Θεσσαλίας. Η απουσία του Βόλου από τη λίστα των προορισμών της Ryanair δεν συνιστά απλώς πλήγμα για το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, που θα έχει μία εταιρεία λιγότερη στον πίνακα ανακοινώσεων των αφίξεων και αναχωρήσεων αεροπλάνων. Το κλείσιμο των αεροδιαδρόμων προς Μπέργκαμο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, συνεπάγεται 40.000 επιβάτες λιγότερους προς τη Θεσσαλική ενδοχώρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από τη λίστα των προορισμών που ανακοίνωσε η Ryanair για την ερχόμενη τουριστική σεζόν, ο Βόλος απουσιάζει. Η low cost εταιρεία δεν ανακοίνωσε τα πλάνα της ούτε στη διοίκηση του αερολιμένα της Ν. Αγχιάλου, επιτείνοντας την ανησυχία στον τουριστικό κόσμο της περιοχής, που βλέπει ότι κλείνει ο δίαυλος επικοινωνίας με την Ευρώπη με πτήσεις με χαμηλό κόστος εισιτηρίου.

Αυτή την περίοδο πληροφορίες θέλουν τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλες εταιρείες. Το «κόκκινο φως» από το ελεγκτικό συνέδριο στη χρηματοδότηση της διαφημιστικής προβολής της γραμμής της Ryanair με 400.000 ευρώ το χρόνο, αναγκάζει την Περιφέρεια να αναζητά εναλλακτικές λύσεις στην κόψη του ξυραφιού…

Η ενδεχόμενη πτήση χωρίς επιστροφή της Ryanair από τη Ν. Αγχίαλο σηματοδοτεί πολλαπλές απώλειες: μείον μία εταιρεία, μείον τρεις προορισμούς, μείον 40.000 επιβάτες και άρα τουρίστες.

Ο τουριστικός κόσμος της Μαγνησίας, δεν κρύβει την ανησυχία του για το πλήγμα που έρχεται. «Θα υποστούμε τεράστιο πλήγμα», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστας Λεβέντης. «Ηδη αναζητούμε τύχη σε άλλες αγορές για να καλύψουμε το έδαφος, με άνοιγμα προς την αγορά του Ισραήλ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.

Πάντως τόσο ο κ. Λεβέντης όσο και ο κ. Ζαφείρης, επανέφεραν το πάγιο αίτημα της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας για τη δημιουργία Φορέα Τουρισμού σε επίπεδο Θεσσαλίας, που θα μπορεί να διαπραγματεύεται με οικονομικούς όρους ως ιδιώτης απέναντι στους ιδιώτες.

Μία πρωτοβουλία που όμως έμεινε στα χαρτιά (μόνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε δει θετικά την πρόταση), ενώ παράλληλα η προηγούμενη εμπειρία του ελεγκτικού συνεδρίου που κρίνει μη σύννομη τη χρηματοδότηση μιας εταιρείας, δεδομένου ότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, δεν έγινε μάθημα…

Εδαφος για νέες εταιρείες

Η εκκένωση ενός… αεροδιαδρόμου από τη Ν. Αγχίαλο φαίνεται όμως να δημιουργεί ενδιαφέρον για άλλες εταιρείες low cost, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστα Λεβέντη. Σε κάθε όμως περίπτωση χάνεται μία σεζόν γιατί ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία θα αφορά από το 2016 και μετά.

«Θα αισθανθούμε έντονα την έλλειψη των πτήσεων της Ryanair. Δεν πρέπει όμως να θεοποιούμε μια εταιρεία, που ήρθε, έκανε την αρπαχτή της για τέσσερα χρόνια και αφού εξασφάλισε τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εγκαταλείπει τη Ν. Αγχίαλο. Πήρε πάνω από 1,5 εκ. ευρώ για την προβολή των γραμμών της. Θα χρηματοδοτούμε μια εταιρεία για να έρθει στην περιοχή να βγάλει χρήματα; Το εργαλείο το έχουμε. Τη στρατηγική τοποθεσία ως κομβικό αεροδρόμιο την έχουμε. Ας μην τα βάφουμε μαύρα», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Σχετικά

Επιστρέφει ο φόβος για τη Ryanair ~ Εκτός πλάνων ο Βόλος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου