ΤΟΠΙΚΑ

Διπλό «χτύπημα» με Δημοτικό Θέατρο και Μουσείο Αργούς

διπλό-χτύπημα-με-δημοτικό-θέατρο-κα-739838

Ο Δήμος Βόλου θα διεκδικήσει κονδύλια και για τα δύο έργα που συνδέονται με τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης

Διπλό «χτύπημα» μέσω ΕΣΠΑ στον τομέα του Πολιτισμού ετοιμάζει ο Δήμος Βόλου. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα μπει το δίλημμα Δημοτικό Θέατρο Βόλου ή Μουσείο της Αργούς. Και τα δύο έργα, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων του Δήμου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μπορεί σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, να υπογράμμισε ότι το Μουσείο της Αργούς δεν αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα» του Δήμου, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα συνιστά το νερό και η διαχείριση των απορριμμάτων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το έργο εγκαταλείπεται ούτε ότι προκρίνεται σε βάρος του το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, που σήμερα ρημάζει.

Μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Δήμος θα διεκδικήσει χρηματοδότηση και για τα δύο έργα. Αλλωστε το καθένα έχει τη δική του σημασία για την πόλη και τους κατοίκους της.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Τοπικής Απασχόλησης και Προγραμματισμού – Διαχείρισης ΣΕΣ, Αριστείδη Σαββάκη, έως τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των ώριμων έργων για τα οποία θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται, ολοκληρώνονται ή επικαιροποιούνται μελέτες, προκειμένου τα έργα που θα διεκδικηθούν να είναι από κάθε άποψη ώριμα.

Ανάμεσά τους ο φάκελος για το Δημοτικό Θέατρο Βόλου και αναμένεται να προστεθεί το επόμενο διάστημα και ο φάκελος για το Μουσείο της Αργούς.

Οπως εξήγησε ο κ. Σαββάκης, η μελέτη για το Δημοτικό Θέατρο Βόλου υπάρχει, θα επικαιροποιηθεί όμως με στόχο να γίνει αναπροσαρμογή στο κόστος του έργου που αγγίζει τα 10 εκ. ευρώ. Στόχος είναι ο προϋπολογισμός του έργου να περιοριστεί στα 6 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της νέας χρονιάς, θα έρθει προς επικύρωση το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Μουσείο της Αργούς. Αυτό σημαίνει ότι θα απονεμηθούν τα βραβεία και θα ανατεθεί στον πρώτο η μελέτη του Μουσείου, για την οποία θα λάβει προκαταβολή 25.000 ευρώ.

Δημοτικό Θέατρο

Το Δημοτικό Θέατρο Βόλου σήμερα… ρημάζει. Ετοιμάζεται όμως να… αναγεννηθεί από τις στάχτες του, όπως ο Φοίνικας. Στις προθέσεις της νέας Δημοτικής Αρχής, είναι η ένταξη ανακατασκευής του Θεάτρου στο ΕΣΠΑ, προκειμένου με την ολοκλήρωσή του, να καλυφθεί ένα τεράστιο κενό στην πόλη και τον πολιτισμό που έχασε το «σπίτι» του.

Το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Πάνου Τσολάκη. Είναι δυναμικότητας περίπου 1.000 θέσεων και άνοιξε επίσημα τις πύλες του στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 1989, την κορδέλα των εγκαινίων, έκοβε ο Δήμαρχος, Μιχάλης Κουντούρης, ενώ ποδαρικό επί σκηνής, που στην εποχή της ήταν μία από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο, έκανε η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Δύο λαμπρές παραστάσεις καθήλωσαν στις θέσεις τους, τους Βολιώτες που έσπευσαν να θαυμάσουν το θέατρο και να απολαύσουν τους συντελεστές της Λυρικής επί σκηνής.

Εκτοτε, το Δημοτικό Θέατρο, αποτέλεσε το «σπίτι» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου και της Παιδικής Θεατρικής Σκηνής. Παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αποτελούσαν το… προσκλητήριο σε εκατοντάδες φιλόμουσους πολίτες κάθε ηλικίας που έσπευδαν να γεμίσουν τα θεωρεία.

Πλήθος μουσικών και θεατρικών παραστάσεων με ηχηρά ονόματα, ανέβηκαν επί σκηνής. Στον ίδιο χώρο, φιλοξενήθηκε εκδήλωση και της Ολυμπιακής Επιτροπής, κατά την Ολυμπιάδα του 2004, οπότε και ο Βόλος, υποδέχθηκε τη διοργάνωση των προκριματικών αγώνων ποδοσφαίρου.

Η αυλαία στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου έπεσε το 2008. Τα φώτα έσβησαν για τις ανάγκες ανακαίνισης του κτιρίου. Τα διαβρωμένα κουφώματα έπρεπε να αποκατασταθούν. Με εργολαβία της τότε δημοτικής αρχής, ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης των κουφωμάτων.

Μόνο που ξεκίνησαν κάπως ανορθόδοξα. Από πάνω προς τα κάτω. Οταν ο εργολάβος έφθασε στο υπόγειο, ένα πρόβλημα στα ηλεκτρικά έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη μεγαλύτερο: τα θεμέλια και οι κολώνες του κτιρίου παρουσίαζαν φθορές. Αμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας. Οι τεχνικές υπηρεσίες έκριναν το κτίριο ακατάλληλο και το έκλεισαν.

Ακολούθησε το 2010 νέα μελέτη για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτιρίου, βάσει της οποίας, οι εργασίες προϋπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Μπροστά στο υπέρογκο κόστος, οι όποιες προσπάθειες εγκαταλείπονται.

Το άλλοτε κόσμημα του Βόλου, εγκαταλείφθηκε. Μία πρόχειρη περίφραξη απαγορεύει την προσέγγιση του κτιρίου, που είναι σκονισμένο και γύρω -γύρω έχουν φυτρώσει αγριόχορτα.

Η εικόνα εγκατάλειψής του «στοιχειώνει» την πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου άλλοτε δημιουργούνταν ουρές έξω από το ταμείο από κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει τις παραστάσεις που φιλοξενούσε το δημοτικό θέατρο.

Η θέα ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο Βόλου, αποτελεί καμπανάκι για κάθε δημοτική αρχή: είναι το Δημοτικό Θέατρο, σύμβολο πολιτισμού της πόλης που έχει παρατηθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα ο Βόλος να χάσει μια μεγάλη πολιτιστική σκηνή, παρά την πλούσια πολιτιστική του παράδοση.

Ο φάκελος του έργου, φαίνεται να ανοίγει και πάλι με στόχο τον περιορισμό του κόστους ανακατασκευής στα 6 εκ. ευρώ και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Μουσείο Αργούς

Πλώρη για το μόνιμο… λιμάνι της βάζει η θρυλική Αργώ. Οι σύγχρονοι Αργοναύτες θα «τραβήξουν κουπί» για λίγο ακόμη, μέχρι η πεντηκόντορος να «δέσει» -βρίσκοντας πολιτιστικό απάγκιο- στο Αρχαιολογικό Μουσείο που προορίζεται για την Αργώ στο Βόλο, απ’ όπου ξεκίνησε η Αργοναυτική Εκστρατεία, ένας μύθος που συγκινεί ακόμη και σήμερα εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη στην πρώτη για το 2015 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, θα επικυρωθεί το αποτέλεσμα του ανοιχτού δημόσιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για τη «Δημιουργία Μουσείου για την Αξιοποίηση της Αργούς» και θα ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για την εκπόνηση της μελέτης και τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για τη δημιουργία του Μουσείου σε χώρο στο Πεδίο του Αρεως.

Εξήντα – οκτώ προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το Μουσείο, με τα μελετητικά γραφεία να σπεύδουν να συνδέσουν το όνομά τους με την Αργώ, η μόνιμη στέγη της οποίας αναμένεται να τονώσει το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον για το Βόλο.

Η κριτική Επιτροπή που συστήθηκε στο Δήμο Βόλου, ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των μελετών.

Ποικιλία προσεγγίσεων και πλούτος ιδεών για το «λιμάνι» της Αργούς, χαρακτηρίζουν τις 68 προτάσεις που κατατέθηκαν από αρχιτεκτονικά γραφεία, τα οποία φώτισαν τη μυθοπλασία. Στόχος είναι η ανάδειξη ενός κτιρίου – συμβόλου που θα καταφέρει να συντονίσει όλες τις επιμέρους επιθυμίες και τις συμβολικές εκδοχές για την Αργώ και το ταξίδι της και να τις αποδώσει σε ένα ενιαίο κτιριακό σύνολο.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των φακέλων, η Κριτική Επιτροπή πρόκρινε δέκα προτάσεις. Προτείνεται μάλιστα την απονομή τριών βραβείων και πέντε τιμητικών διακρίσεων.

Το πρώτο βραβείο προτείνεται να αποδοθεί στην πρόταση που εστιάζει στο μύθο των Συμπληγάδων (Γιάννης Κίζης, Κωνσταντής Κίζης και Θύμης Δούγκας). Η σύνθεση προκύπτει από το δίπολο «Αργώ και Ταξίδι», χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και αίσθηση της αστικής κλίμακας και εντάσσει το κτήριο στο πολεοδομικό περιβάλλον του ως μια γλυπτική αστική πλατεία. Το βασικό έκθεμα και η υπόλοιπη μουσειολογική μελέτη είναι άρρηκτα συσχετισμένες μέσα από μια συνεχή κίνηση που συνδέει τον υπαίθριο χώρο – αστική πλατεία με το εσωτερικό του μουσείου.

Το δεύτερο βραβείο, προτείνεται να «μοιραστούν», η πρόταση που δίνει στην Αργώ κεντρικό ρόλο και η μουσειολογική του ανάπτυξη ακολουθεί τη λογική του ταξιδιού (Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Κώστας Μαύρος και Θάνος Μπαμπανέλος) και η μελέτη που έχει ως κεντρική ιδέα την αντιδιαστολή του σκάφους και στεγάστρου (Τσαμπίκος Πετράς).

Διπλό… τρίτο βραβείο, προτείνεται για τη μελέτη που προσδίδει στο κτίριο του μουσείου μια συμβολική διάσταση χάρη στις αναφορές μέσα από την ιστορία των πλωτών ναυπηγικών δεξαμενών (Ζήσης Κοτιώνης, Νικόλαος Κλάτσας, Μιχαήλ Σόφτας). Στην ίδια θέση και η πρόταση για τη δημιουργία Μουσείου, στο οποίο ο επισκέπτης περιηγείται σε μυστηριακούς χώρους, σε ένα εσωτερικό «σύμπαν» με εναλλαγή φωτεινών, σκοτεινών, στενών και διευρυμένων χώρων (Κώστας Μανωλίδης, Ευαγγελία Αποστόλου).

Τέλος, η πολυπληθής συμμετοχή, η ποικιλία των προτάσεων και η υψηλού επιπέδου επεξεργασία των μελετών οδήγησαν την επιτροπή να προτείνει και πέντε τιμητικές διακρίσεις. Πρόκειται για προτάσεις που ανέδειξαν σημαντικά ζητήματα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της πόλης και ενσωματώνουν ιδέες που προσφέρουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα του διαγωνισμού.

Τα τρία πρώτα βραβεία θα μοιραστούν ποσό ύψους 25.000 ευρώ ενώ ισόποση θα είναι η προκαταβολή που θα δοθεί στο μελετητικό γραφείο που θα πάρει το πρώτο βραβείο για να ξεκινήσει τη μελέτη για το Μουσείο που θα στεγάσει την Αργώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου