ΤΟΠΙΚΑ

Ριζικό lifting στις παιδικές χαρές

ριζικό-lifting-στις-παιδικές-χαρές-742179

Οι παρεμβάσεις για να καταστούν ασφαλείς θα ξεκινήσουν από τον Αγιο Κωνσταντίνο

Ριζικό… lifting στις παιδικές χαρές ξεκινά από το νέο έτος ο Δήμος Βόλου, με στόχο να καταστούν ασφαλείς για τα παιδιά. Καιρού επιτρέποντος, από τις 2 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης της εισόδου στις παιδικές χαρές που έχουν κριθεί ακατάλληλες και επικίνδυνες και παράλληλα θα γίνεται σταδιακά αποξήλωση των επικίνδυνων παιχνιδιών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το «σφράγισμα» των παιδικών χαρών θα ξεκινήσει σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάση Σταυρίδη, από τις 2 Ιανουαρίου. Στο σύνολο των 97 παιδικών χαρών του ενιαίου Δήμου Βόλου, που έχουν κριθεί ακατάλληλες, θα μπει σήμανση απαγόρευσης της εισόδου.

Στη συνέχεια από κοινού συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Συντήρησης, θα προχωρήσει στην αποξήλωση των επικίνδυνων παιχνιδιών και παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις.

Οπως είχε ανακοινώσει ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, προ δεκαπενθημέρου σε ημερίδα για τις παιδικές χαρές, από το σύνολο των 97 στόχος είναι να λειτουργήσουν περίπου 15 – 20 που όμως θα είναι σωστές, απόλυτα ασφαλείς για ξέγνοιαστο παιχνίδι και πιστοποιημένες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει θα επιλεγεί μία παιδική χαρά σε δημοτική ενότητα που όμως θα λειτουργεί με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και στο κέντρο του Βόλου, θα υπάρξει πρόβλεψη για περισσότερες.

Οι παρεμβάσεις πάντως για την ανακατασκευή των παιδικών χαρών, θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη από τον Αγιο Κωνσταντίνο. «Πρόκειται για μία παιδική χαρά με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα», εξηγεί ο ίδιος.

Παράλληλα, είναι στην τελική ευθεία η διασφάλιση χορηγίας για την ανακατασκευή μιας παιδικής χαράς στη Ν. Ιωνία. Συνολικά, ο Δήμος Βόλου έχει στη διάθεσή του κονδύλι 263.000 ευρώ για να κάνει το lifting στις παιδικές χαρές. Οι 163.000 ευρώ προέρχονται από το ταμείο του 2014 και στον προϋπολογισμό για το 2015 έχει προβλεφθεί κονδύλι επιπλέον 100.000 ευρώ.

«Εως το Μάιο στόχος μας είναι να πιστοποιήσουμε και να καταστήσουμε απόλυτα ασφαλείς 20 παιδικές χαρές. Οι παιδικές χαρές αποτελούν τη βιτρίνα της πόλης για τους μικρούς δημότες που απολαμβάνουν το παιχνίδι τους αλλά και για τους γονείς που θέλουν να αισθάνονται ότι τα παιδιά τους παίζουν με ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Σταυρίδης.

Στο πλευρό του Δήμου Βόλου, θα είναι η ΕΒΕΤΑΜ, ο μοναδικός εθνικός φορέας πιστοποίησης, που θα υποδείξει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στις παιδικές χαρές και θα βάλει την υπογραφή της ότι λειτουργούν με ασφάλεια για τα μικρά παιδιά.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι παιδικές χαρές δεν πρέπει να γειτνιάζουν με δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. Θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλα παιχνίδια σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, να έχει είσοδο κοινού τουλάχιστον ενός μέτρου, ζώνη όδευσης, κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, επαρκή καθισμάτων για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑμεΑ, καλάθια απορριμμάτων, σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων, ζώνες πρασίνου, πινακίδα εισόδου, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου