ΤΟΠΙΚΑ

Αιμορραγεί οικονομικά ο Δήμος Βόλου

αιμορραγεί-οικονομικά-ο-δήμος-βόλου-742277

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠ 10%

Οικονομικό πονοκέφαλο για το Δήμο Βόλου συνιστά το προσχέδιο Νόμου για περικοπή 10% των πόρων των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), από 1η Ιανουαρίου 2015. Στο οικονομικό επιτελείο του δήμου επικρατεί προβληματισμός για το νέο οικονομικό βρόχο που έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στα δημοτικά ταμεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημήτρη Πέγιο, το προσχέδιο που υπάρχει υπαγορεύει περικοπές 10% από τους ΚΑΠ και αποτελεί νέα οικονομική αιμορραγία για τα δημοτικά ταμεία. Στόχος είναι τα χρήματα που θα περικοπούν από τους ΚΑΠ να ενισχύσουν το ταμείο που θα συσταθεί για τους υπερχρεωμένους Δήμους.

Για τα δημοτικά ταμεία Βόλου, περικοπή πόρων της τάξης του 10%, συνιστά ποσό ύψους 110.000 ευρώ που κάθε μήνα θα «διαρρέει» προς το κοινό ταμείο. Το ποσό που εισπράττει ο Δήμος Βόλου κάθε μήνα μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων είναι της τάξης του 1,1 εκ. ευρώ και διατίθεται για την κάλυψη της μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων και τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου.

«Η μισθοδοσία αποτελεί ανελαστική δαπάνη. Και ούτε υπάρχουν άλλα περιθώρια μειώσεων των λειτουργικών εξόδων του Δήμου», σημείωσε ο κ. Πέγιος, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που ισχύσει η περικοπή, ο Δήμος Βόλου θα «αγκυλωθεί» οικονομικά. «Τα έξοδα που κάναμε για παράδειγμα για το 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας στο πρώην Πολυκλαδικό, όπου εκδηλώθηκε φωτιά, περίπου 500 ευρώ, καλύφθηκαν από τα ταμεία του Δήμου. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε περίπτωση που ισχύσει η περικοπή των ΚΑΠ δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε μικρές έκτακτες ανάγκες», εξήγησε ο κ. Πέγιος.

Ο Δήμος Βόλου βρίσκεται σε αναμονή της τελικής απόφασης, η οποία θα σημάνει και αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2015.

Προβληματισμός επικρατεί και για τα κριτήρια που θα ισχύσουν σε ό,τι αφορά τους υπερχρεωμένους Δήμους. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Βόλου έχει «φέσια» ύψους 30 εκ. ευρώ τα οποία προέρχονται από παλιές διεκδικήσεις, δικαστικές αποφάσεις και απαλλοτριώσεις. Το «φέσι» του Δήμου τον καθιστά υπερχρεωμένο, ωστόσο κανείς δεν έχει διασφαλίσει ότι ο Βόλος θα ωφεληθεί οικονομικά από το συγκεκριμένο ταμείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου