ΤΟΠΙΚΑ

Καλπάζει… μακριά από την Αγριά

καλπάζει-μακριά-από-την-αγριά-742870

Το άγαλμα του Κενταύρου Χείρωνα έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα στα δημοτικά ταμεία 56.000 ευρώ από πρόστιμα!

Αιμορραγία για τα δημοτικά ταμεία του Βόλου, συνιστά το άγαλμα Χείρων Κένταυρος που είναι τοποθετημένο τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο τρίγωνο στην παραλία της Αγριάς. Μέχρι σήμερα, ο Δήμος Βόλου έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμα ύψους 56.000 ευρώ (!) από την Πολεοδομία, μετά από επώνυμη καταγγελία δημότη ότι το άγαλμα και η βάση του αποτελούν αυθαίρετη κατασκευή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από σήμερα η οικονομική… αιμορραγία αναμένεται να σταματήσει. Συνεργείο του Δήμου Βόλου, προχωρά σε απομάκρυνση του αγάλματος και αποξήλωση της βάσης που το φιλοξενεί. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, Θανάση Σταυρίδη, το άγαλμα θα απομακρυνθεί με γερανό και θα τοποθετηθεί προσωρινά σε δημοτική έκταση μέχρι να αποφασιστεί σε ποιο σημείο θα τοποθετηθεί μόνιμα.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, το άγαλμα έχει επιβαρύνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα δημοτικά ταμεία με πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 56.000 ευρώ.

Το άγαλμα του Κενταύρου Χείρωνα, φιλοτέχνησε ο Γάλλος γλύπτης Yvon De Bellec. Eίναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, έχει ύψος 5 μέτρα, μήκος 4.5 μέτρα, πλάτος 1 μέτρο και ζυγίζει 5 τόνους. Είχε γίνει δωρεά στον τότε Δήμο Αγριάς το 2009. Το δημοτικό συμβούλιο είχε αποδεχθεί τη δωρεά και στις 24 Οκτωβρίου 2010, γίνονταν τα αποκαλυπτήρια του Κενταύρου, που τοποθετήθηκε σε ειδική εξέδρα στο τρίγωνο των οδών Λεωφόρος Δημοκρατίας και Ηρώων Πολυτεχνείου στην παραλία της Αγριάς. Είχε μάλιστα θεωρηθεί ότι η Αγριά αποκτά σημείο αναφοράς.

Τελικώς, η Αγριά απέκτησε μία μόνιμη οικονομική «πληγή» που κληροδότησε στον ενιαίο Δήμο Βόλου.

Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, ξεκινούν και οι περιπέτειες του… Χείρωνα. Δημότης είχε προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία ότι αποτελεί αυθαίρετη κατασκευή. Η πολεοδομία της τέως Νομαρχίας Μαγνησίας είχε κάνει την έκθεση αυτοψίας του αυθαιρέτου. Ο τότε Δήμος Αγριάς είχε προχωρήσει σε ένσταση που όμως απορρίφθηκε επειδή δεν υπήρχε έγκριση από την ΕΠΑΕ και την Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων.

Για το άγαλμα είχε επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης ύψους 17.700 ευρώ και επιπλέον 9.000 ευρώ επιβάλλονταν κάθε χρόνο ως πρόστιμο διατήρησης.

Στις 21/9/2011 ο Δήμος Βόλου είχε εισηγηθεί προς την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Δήμου Βόλου να χωροθετηθεί το άγαλμα σε νέα θέση. Η επιτροπή είχε αποφανθεί να τοποθετηθεί στον περιφερειακό στο ύψος της ΑΓΕΤ, ωστόσο η ΕΥΔΕ Κάρλας αποφάνθηκε ότι το σημείο ήταν ακατάλληλο. Στις 16/1/2014 υπήρξε νέα πρόταση για την τοποθέτηση του αγάλματος στην Αγριά, στο τρίγωνο της οδού Δράκειας.

Η πρόταση δεν υλοποιήθηκε ποτέ και πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε την απομάκρυνση του αγάλματος. Ο Χείρωνας… καλπάζει μακριά από την Αγριά…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου