ΤΟΠΙΚΑ

«Ντουμάνιασε» ο Βόλος ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΕΚΑΝΕ Η ΠΟΛΗ

ντουμάνιασε-ο-βόλος-χριστουγεννα-μ-744605

Τζάκια και καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη δημιουργία αιθαλομίχλης και ο Βόλος πνίγηκε στα αιωρούμενα μικροσωματίδια

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με… αιθαλομίχλη έκανε ο Βόλος, ενώ από σήμερα η πόλη ετοιμάζεται να μετατραπεί εκ νέου σε… θάλαμο αερίων. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού, ενώ βγαίνοντας έξω οι πολίτες ένιωθαν κάψιμο στα μάτια και στο λαιμό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τζάκια και ξυλόσομπες πήραν «φωτιά» για να ζεσταθούν τα σπιτικά και σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, που ευνοούσαν τη δημιουργία αιθαλομίχλης, αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό μίγμα για την ατμόσφαιρα της πόλης. Το S.O.S. που εξέπεμψαν ήδη από τις 23 Δεκεμβρίου με κοινή έκτακτη ανακοίνωσή τους τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος, στο Βόλο δεν βρήκε… ευήκοα ώτα. Αποτέλεσμα; Οι μέσοι όροι αιωρούμενων μικροσωματιδίων, ξεπέρασαν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια και σε συγκεκριμένες ώρες την ημέρα, οι τιμές «πέταξαν» στα ύψη.

Συντροφιά με το τζάκι

Οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, μάζεψαν τις οικογένειες γύρω από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, που αποτέλεσαν αναπόσπαστο τμήμα του γιορτινού σκηνικού.

Το τραπέζι για τις γιορτές στρώθηκε με φόντο το αναμμένο τζάκι σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, με τις οικογένειες να απολαμβάνουν τη θαλπωρή που δημιουργεί η αναμμένη εστία.

Τζάκια και ξυλόσομπες πήραν φωτιά για να ζεσταθούν τα σπίτια των πολιτών, που προτίμησαν το παραδοσιακό ξύλο αντί για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, κυρίως για λόγους οικονομίας.

S.O.S. από τα Υπουργεία

Τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος, με κοινή έκτακτη ανακοίνωσή τους είχαν εκπέμψει S.O.S. ήδη από την προ-Παραμονή των Χριστουγέννων.

Ζητούσαν τον περιορισμό της άσκοπής χρήσης τζακιών, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων.

Στην ανακοίνωση τονιζόταν ότι ο κίνδυνος της αιθαλομίχλης ήταν ορατός σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ.

Γίνονταν μάλιστα και συστάσεις σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα με άσθμα να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ιδίως αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα.

«Ντουμάνιασε» ο Βόλος

Παρά τις προειδοποιήσεις, οι πολίτες του Βόλου, «έτσουξαν» τζάκια και σόμπες και η πόλη… «ντουμάνιασε».

Ιδίως κατά της απογευματινές ώρες και τα βράδια, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Μυρωδιά καμένου ξύλου διαχέονταν στην ατμόσφαιρα, ενώ η ρύπανση ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Ενα πυκνό πέπλο ομίχλης κάλυπτε την πόλη.

Το πρόβλημα ήταν ακόμη πιο έντονο στις περιφερειακές συνοικίες του Βόλου, έναντι του κέντρου.

Οσοι κινούνταν στους δρόμους, ένιωθαν ένα οξύ κάψιμο στο λαιμό και τα μάτια.

Διπλάσιες τιμές

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που βίωσαν οι Βολιώτες τις γιορτινές ημέρες, ήρθε να επιβεβαιωθεί και από τις επίσημες μετρήσεις στο σταθμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, του μοναδικού πλέον σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που λειτουργεί στο Βόλο.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο μέσος όρος της τιμής των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα (PM10), έκλεισε στα 91μgr/κ.μ. αέρα, σχεδόν στο διπλάσιο από τον ανώτατο μέσο όρο που κλειδώνει στα 50μgr/κ.μ. Αντίστοιχα υψηλός ήταν και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 80 μgr/κ.μ.

Ο μέσος όρος όμως δεν είναι ενδεικτικός των ωριαίων συγκεντρώσεων, που κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες «χτύπησαν» τιμές έως και επτά φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Επιστρέφει η αιθαλομίχλη

Ο Βόλος συγκαταλέγεται στο χάρτη των περιοχών με το μεγαλύτερο πρόβλημα αιθαλομίχλης.

Ο εφιάλτης της αιθαλομίχλης αναμένεται να επιστρέψει από σήμερα το πρωί, δεδομένου μάλιστα ότι και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία της. Χαμηλή θερμοκρασία που θα πέσει στους 4ο C, άνεμοι μικρής έντασης και υψηλά ποσοστά υγρασίας συνιστούν εκρηκτικό μίγμα για την ατμόσφαιρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου