ΤΟΠΙΚΑ

«Καραμπόλα» στη σήραγγα ~ Σύγκρουση εργαζομένων – Αχιλλέα Μπέου

καραμπόλα-στη-σήραγγα-σύγκρουση-ερ-746128

Το πρώτο 24ωρο λειτουργίας της σήραγγας το σύστημα ασφαλείας κατέγραψε από παραβάσεις οδηγών που εισέρχονταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας μέχρι πεζούς και ποδήλατα μέσα στο τούνελ

Σε «καραμπόλα» με φόντο την ασφάλεια της σήραγγας της Γορίτσας στον Περιφερειακό, οδηγήθηκαν χθες εργαζόμενοι που έχουν αναλάβει τη λειτουργία του έργου και Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου, καταγγέλλοντας τη λειτουργία της σήραγγας χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας, ενώ ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος παραπέμπει την προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας και έναν εργαζόμενο -που αρνήθηκαν να προσέλθουν και να εργαστούν στη νυχτερινή βάρδια φύλαξης και παρακολούθησης στη σήραγγα της Γορίτσας- στο πειθαρχικό και ταυτόχρονα προχώρησε επίσης σε αναφορά στην Εισαγγελία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ, ετοιμάζεται να προσφύγει με καταγγελία στα Υπουργεία Υποδομών και Εσωτερικών και στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Σηράγγων για την ανάθεση της ευθύνης λειτουργίας της σήραγγας σε δημοτικούς υπαλλήλους, χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα και την κατάλληλη εκπαίδευση και για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καλούν τους Βουλευτές, τους φορείς και τους επικεφαλείς των μειοψηφιών του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, να πάρουν θέση απέναντι στο ζήτημα που άπτεται της ζωής και της ασφάλειας των χρηστών του περιφερειακού.

Ασταμάτητος ο συναγερμός

Ο συναγερμός του συστήματος λειτουργίας της σήραγγας μέσα σε ένα 24ωρο λειτουργίας του έργου χτυπούσε ασταμάτητα.

Πεζοί που εισέρχονταν μέσα στη σήραγγα, δρομείς, ποδήλατα, αλλά και αυτοκίνητα που έτρεχαν με μεγάλη ταχύτητα ή εισέρχονταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, κλήθηκαν να διαχειριστούν οι εργαζόμενοι.

«Οι υπάλληλοι ήταν όλοι στα χαμένα. Δεν υπάρχει οργανόγραμμα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων», κατήγγειλε ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Γιώργος Μαγιάκος. «Μέσα σε μισή ώρα το σύστημα ελέγχου είχε καταγράψει τέσσερις παραβάσεις οδηγών που εισέρχονταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Είδαμε πεζούς να μπαίνουν στη σήραγγα και τους φωνάζαμε από τα μεγάφωνα να βγουν έξω, είδαμε ποδήλατα να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα και προκειμένου να τα αποφύγουν τα φορτηγά, αναγκάζονταν να μπουν στο αντίθετο ρεύμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καμία ασφάλεια

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Βόλου που με απόφαση Δημάρχου καλούνται να φροντίσουν για την ασφαλή λειτουργία της σήραγγας, έθεσαν χθες πολλαπλά ζητήματα ασφάλειας του έργου. Προχώρησαν μάλιστα σε αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου.

Σύμφωνα με τη Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θάλεια Στάχτου, το έργο τέθηκε σε λειτουργία, χωρίς να υπάρχει υπεύθυνος ασφαλείας με ειδικότητα μηχανολόγου – ηλεκτρολόγου, ο οποίος θα θέσει τους κανονισμούς ασφαλείας στη λειτουργία της σήραγγας.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, ορίστηκαν τέσσερις εργαζόμενοι να καλύψουν επί 24ωρου τη λειτουργία της σήραγγας. Ομως για τη λειτουργία του έργου απαιτούνται τουλάχιστον 10 εργαζόμενοι και 3 επόπτες για να καλύπτουν τις βάρδιες.

Η ίδια επεσήμανε ότι ακόμη κι αυτοί οι τέσσερις εργαζόμενοι, δεν διαθέτουν τα προσόντα που υπαγορεύει η Νομοθεσία για τη λειτουργία τέτοιων έργων.

Ακόμη και η εκπαίδευση των υπαλλήλων του Δήμου Βόλου, ήταν σύμφωνα με τον κ. Μαγιάκο, μια πεντάωρη εκπαίδευση. «Οι εργαζόμενοι δεν αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Επισημαίνουν όμως ότι δεν έχουν ούτε τα προσόντα που απαιτεί ο Νόμος ούτε την εκπαίδευση και επιπλέον δεν υπάρχει οργανόγραμμα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων», σημείωσε ο κ. Μαγιάκος.

«Το έργο είναι προδιαγραφών 1945. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε γιατί ένα τέτοιο έργο που απαιτεί ειδική διαχείριση, που η λειτουργία του διέπεται από ειδική νομοθεσία, που είναι τούνελ με στροφή, τελικά παραδίδεται σε 4 άτομα που δεν μπορούν να εφαρμόσουν πέρα από 2 βάρδιες.

Η σήραγγα δεν είναι οποιοδήποτε έργο: διέπεται από ειδική νομοθεσία, απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό με ψυχική ηρεμία αλλά και προσωπικό που θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για να διαχειριστεί μία κρίση.

Δεν είμαστε αντίθετοι στο έργο, αλλά δεν στέλνουμε ως πρόβατα στη σφαγή 4 ανθρώπους ενώ απαιτούνται 13. Η σήραγγα θα πρέπει να κλείσει έως ότου μπορέσει ο Δήμος να αναλάβει όπως πρέπει τη λειτουργία της», ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του Συλλόγου, Διονύσης Φαλαγκάρης.

«Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό. Αυτός ο περιφερειακός που δεν εξυπηρετεί σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Είναι επικίνδυνος. Υπάρχουν ευθύνες. Το πρόβλημα δεν είναι συντεχνιακό. Οι υπάλληλοι δηλώνουν άγνοια επί του αντικειμένου. Δεν μπορείς να βάζεις τον ηλεκτρολόγο του Νοσοκομείου, ελλείψει γιατρού να κάνει εγχείρηση. Για κάτι τέτοιο μιλάμε. Ας έρθει ο Εισαγγελέας να δει πώς εργάζονται οι εργαζόμενοι και τι δρόμος είναι αυτός», υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΔΑΣ – ΟΤΑ, Εύη Καρυδάκη.

Πειθαρχικό και αναφορά στον Εισαγγελέα

Προχθές, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία η σήραγγα της Γορίτσας, τη νυχτερινή βάρδια κλήθηκε να καλύψει η προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας και ένας εργαζόμενος που όμως αρνήθηκαν να το κάνουν. Αυτό σε συνδυασμό και με την αναφορά των εργαζομένων στην Εισαγγελία Βόλου, προκάλεσαν την αντίδραση του Δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα παραπέμψει στο Πειθαρχικό για άρνηση εργασίας τους συγκεκριμένους εργαζόμενους ενώ προχώρησε και σε αναφορά στην Εισαγγελία. Εκανε μάλιστα και επιτόπια επίσκεψη στη σήραγγα για να διαπιστώσει αν οι εργαζόμενοι είναι στα πόστα τους.

Αργότερα, από το γραφείο Τύπου του κ. Αχιλλέα Μπέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Θα προκαλούσε θυμηδία αν δεν ήταν τόσο σοβαρή για τη δημόσια ασφάλεια και τη λειτουργία της πόλης η νέα προκλητική συμπεριφορά των επαγγελματιών του συνδικαλισμού στο Δήμο Βόλου και μιας ολιγάριθμης μερίδας εργαζομένων, που συνεχίζουν να υπονομεύουν το έργο της Δημοτικής Αρχής, αρνούμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί που τους ζητήθηκε και επιχειρώντας να διατηρήσουν προσωπικά κεκτημένα σε βάρος των υπολοίπων συνάδελφών τους και των πολιτών.

Ετσι με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την άρνηση της προϊσταμένης της αρμόδιας υπηρεσίας και ενός εργαζομένου να προσέλθουν και να εργαστούν στη νυχτερινή βάρδια φύλαξης και παρακολούθησης στη σήραγγα της Γορίτσας και την προσφυγή στην Εισαγγελία από πλευράς των ανεκδιήγητων συνδικαλιστών με αιτιάσεις και ισχυρισμούς που προκαλούν θλίψη για το ήθος και την ποιότητα της συμπεριφοράς τους.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποσπάστηκαν στη συγκεκριμένη υπηρεσία με νόμιμες αποφάσεις του Δημάρχου Βόλου, κλήθηκαν σε εκπαίδευση από τον ανάδοχο του έργου (αν και κάποιοι από αυτούς έδειξαν απροθυμία και αρνητικότητα) και οφείλουν να ανταποκριθούν στο έργο που τους ανατέθηκε επ’ ωφελεία της πόλης και των πολιτών.

Είναι προφανές ότι ο Δήμαρχος Βόλου ακριβώς για να προασπίσει τη νομιμότητα και την ασφάλεια της λειτουργίας της πόλης και όλων των πολιτών, πέρα από τον πειθαρχικό έλεγχο, αναγκάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενημερώνοντας για τους υφισταμένους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούνται από την άρνηση εργασίας των συγκεκριμένων υπαλλήλων και θέτοντας όλων προ των τεράστιων ευθυνών τους στην απευκταία περίπτωση ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων.

Επιτέλους η πόλη και οι δημότες πρέπει να μείνουν εκτός της στόχευσης αυτού του ξεπερασμένου πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά συνδικαλιστικού μορφώματος, που έχει ενταχθεί στο σύστημα διαπλοκής που χρόνια τώρα βουλιάζει τη πόλη και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Αν σώνει και καλά επιθυμούν εχθρούς για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η Δημοτική Αρχή συνολικά, προσφέρονται. Ας μην μπλέκουν όμως στα ύποπτα παιχνίδιά τους τα συμφέροντας της πόλης και των συμπολιτών, που έχουν δίκαιη απαίτηση σε μια ποιοτική, ασφαλή και συνεχώς βελτιούμενη καθημερινότητα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου