ΤΟΠΙΚΑ

Πυρ κατά της πρώην δημοτικής αρχής για την έκταση ¨φιλέτο”

πυρ-κατά-της-πρώην-δημοτικής-αρχής-για-748649

Καταγγέλθηκε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη διεκδίκηση της επιστροφής στο Δήμο Βόλου της έκτασης που «άρπαξε» η Κτηματική με το «έτσι θέλω»

Ευθείες βολές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στη διεκδίκηση της επιστροφής στο Δήμο Βόλου έκτασης 250 στρεμμάτων στη Ν. Αγχίαλο, που ιδιοποιήθηκε με μια απλή διοικητική πράξη το 2011 η Κτηματική Υπηρεσία, εξαπολύθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο πρώην Δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης κατηγορήθηκε ευθέως ότι γνώριζε το θέμα της ιδιοποίησης από πλευράς της Κτηματικής Υπηρεσίας της έκτασης – «φιλέτο» στη Ν. Αγχίαλο, αλλά δεν έπραξε τα δέοντα. Τέθηκε μάλιστα ζήτημα ξαφνικής πώλησης της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και ζήτημα αντιμετώπισης ανάλογων προβλημάτων με άλλα ακίνητα του Δήμου, για την καταγραφή της περιουσίας του οποίου δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια. Η καταγραφή της δημοτικής ακίνητης περιουσίας περιορίζεται στο 6% ενώ είχαν ηχήσει «καμπανάκια» στην πρώην δημοτική αρχή τόσο από τις υπηρεσίες όσο και από ορκωτούς λογιστές στις εκθέσεις τους για τα έτη 2011- 2012 για τον κίνδυνο απώλειας ακινήτων του Δήμου και για τη φορολογική του ασυνέπεια εξαιτίας της ελλιπούς καταγραφής.

Το θέμα που ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και έφερε με επερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ο δημοτικός σύμβουλος της «Δύναμη Βόλου», Θεολ. Διαμαντένιας, αφορά στην παραλιακή ζώνη εμβαδού 100 στρεμμάτων της Ν. Αγχιάλου που είχε αγοραστεί το 1931 από την τότε κοινότητα και 80 χρόνια μετά, «άρπαξε» η Κτηματική Υπηρεσία. Στο Ε9 της η Κτηματική Υπηρεσία ενέταξε και τον παλιό υδροβιότοπο που είχε παραχωρηθεί στη Ν. Αγχίαλο, με απόφαση Νομάρχη το 1975.

Αμεσα η αγωγή

Στο ιστορικό της αποκάλυψης της «αρπαγής» της έκτασης από την Κτηματική Υπηρεσία, αναφέρθηκαν οι δικηγόροι της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Βόλου, Σοφία Παπαγιαννίτση και Ντίνα Βακουφτσή.

Η κ. Βακουφτσή επεσήμανε ότι ο φάκελος παραδόθηκε στη νομική υπηρεσία στις 9 Ιουλίου 2013, ωστόσο δεν προχώρησε άμεσα στην κατάθεση αγωγής, καθώς έλειπε το κρίσιμο στοιχείο που είναι το τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο παρέλαβε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την ίδια ο φάκελος έχει ολοκληρωθεί και άμεσα μπορεί να κατατεθεί η αγωγή με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν. «Οι προθεσμίες δεν έχουν χαθεί. Μπορούμε να διεκδικήσουμε νομικά αυτό που μας ανήκει», ανέφερε η κ. Βακουφτσή.

Χάθηκε χρόνος

Ωστόσο, η τ. Αντιδήμαρχος Ν. Αγχιάλου, Ευαγγελία Κρίκου άφησε αιχμές ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. «Η καταχώρηση της έκτασης από την Κτηματική Υπηρεσία ξεκίνησε το 2011. Εχει χαθεί πολύτιμος χρόνος τεσσάρων χρόνων. Η αγωγή και η παρέμβαση στην Κτηματική για την ακύρωση της πράξης κατοχύρωσης της έκτασης στην περιουσία του Δημοσίου έπρεπε να είχε γίνει χθες», είπε κατηγορηματικά η κ. Κρίκου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Δύναμη Βόλου», Θεολόγος Διαμαντένιας, επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή και τον πρώην Δήμαρχο, Σκοτινιώτη. «Φέρετε πολύ μεγάλη ευθύνη. Αλλά ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν το είχε αντιληφθεί, ο τ. Δήμαρχος Ν. Αγχιάλου ήταν στέλεχος της παράταξης Σκοτινιώτη. Επιπλέον όταν ανακαλύφθηκε το πρόβλημα, τι κάνατε; Τίποτα. Καμία ενημέρωση. Σήμερα μπορεί να πουληθεί ξαφνικά η έκταση από το ΤΑΙΠΕΔ και να μείνουμε σύξυλοι», κατήγγειλε απευθυνόμενος προς τον κ. Σκοτινιώτη ο κ. Διαμαντένιας.

Ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, απέρριψε και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή. «Παριστάνετε τις αθώες περιστερές», είπε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γ. Μουλάς.

«Καλείστε να απολογηθείτε»

Χείμαρρος κατά του πρώην Δημάρχου, Πάνου Σκοτινιώτη και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας, Θάνος Θεοδώρου. Παρουσίασε σειρά εγγράφων που συνιστούν αλληλογραφία των υπηρεσιών με την προηγούμενη δημοτική αρχή για την καταγραφή και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, καταγγέλλοντας ότι το μόνο που παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν «καμμένη γη». Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Θεοδώρου, η πραγματική απογραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου, αγγίζει μόλις το 6%. «Το υπόλοιπο 94% δεν έχει καταγραφτεί με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απώλειας περιουσιακών στοιχείων του Δήμου αλλά και φορολογική ασυνέπεια», είπε και επικαλέστηκε εκθέσεις των ορκωτών λογιστών για το 2011 και 2012 στις οποίες οι ελλείψεις στην καταγραφή των ακινήτων εντοπίζονται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Αποδεικνύεται η αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στα δημοτικά ταμεία», είπε ο κ. Θεοδώρου. Αναφερόμενος δε στα επιχειρήματα του κ. Σκοτινιώτη για την καταγραφή της δημοτικής περιουσίας από την ΑΝΕΒΟ έναντι αμοιβής 50.000 ευρώ, ο κ. Θεοδώρου υποστήριξε ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε ήταν μια αντιγραφή της ηλεκτρονικής καταγραφής που είχαν κάνει οι υπηρεσίες.

Για το επίμαχο ζήτημα της έκτασης στη Ν. Αγχίαλο υπογράμμισε ότι ο κ. Σκοτινιώτης γνώριζε το θέμα αλλά δεν κινήθηκε τόσο γρήγορα όσο όφειλε. «Καλείστε να απολογηθείτε στον κόσμο κύριε Σκοτινιώτη τι κάνατε. Κινδυνεύει ο Δήμος κι από άλλες τέτοιες υποθέσεις», τόνισε ο αντιδήμαρχος, Θάνος Θεοδώρου.

«Σπέκουλα»

Για «σπέκουλα» επί του θέματος έκανε λόγο ο πρώην Δήμαρχος, Πάνος Σκοτινιώτης υποστηρίζοντας ότι είναι εύκολο να αποτελεί η προηγούμενη δημοτική αρχή αλεξικέραυνο για παθογένειες ετών.

Αναφέρθηκε στην καταγραφή 1.200 ακινήτων πάσης φύσεως από την ΑΝΕΒΟ που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Μίλησε για μια χαώδη κατάσταση που παρέλαβε ως Δήμαρχος και για την επίμαχη έκταση της Ν. Αγχιάλου υποστήριξε ότι κανείς δεν ήταν υποψιασμένος ότι κάτι δεν πάει καλά, από τη στιγμή που ήταν καταχωρημένη στο Κτηματολόγιο ως ακίνητο του Δήμου Ν. Αγχιάλου.

Η αποκάλυψη έγινε το Μάιο του 2013 σύμφωνα με τον κ. Σκοτινιώτη, ο οποίος επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στις δημοτικές αρχές Ν. Αγχιάλου για το διαχρονικό χειρισμό του ζητήματος. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε περιστατικό του 2001 όταν η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να εκμισθώσει τμήμα της έκτασης στην παραλία και η απόφαση απορρίφθηκε από την επιτροπή του άρθρου 18 υποστηρίζοντας ότι η έκταση ανήκει στο Δημόσιο. «Ο Δήμος δεν προσέφυγε με αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της επιτροπής του άρθρου 18, αποδεχόμενος ουσιαστικά το αποτέλεσμα. Εκτοτε μάλιστα επικρατεί σιγή. Το θέμα ανακινήθηκε για πρώτη φορά από εμάς όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα. Πού βρισκόμαστε τώρα; Θέλουμε το τοπογραφικό διάγραμμα για να πάμε σε δικαστική διεκδίκηση. Αν γίνουν σωστές νομικές ενέργειες το ακίνητο μπορεί να καταχωρηθεί αποκλειστικά και αμετάκλητα στο Δήμο. Για να μη χάνουμε χρόνο θα πρέπει να καταθέσουμε αγωγή και παράλληλα να κάνουμε διαπραγμάτευση με την Κτηματική Υπηρεσία. Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εγιναν λάθη στο παρελθόν, όχι όμως από εμάς», υπογράμμισε ο κ. Σκοτινιώτης.

«Παραδώσατε καμένη γη»

«Παραδώσατε καμένη γη», είπε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος αναφερόμενος στον προκάτοχό του. Αναφέρθηκε στο περιστατικό του περασμένου καλοκαιριού όταν επιχειρηματίες της Ν. Αγχιάλου κλήθηκαν να πληρώσουν τέλη στην Κτηματική Υπηρεσία αντί στα δημοτικά ταμεία. «Δεν αντιδράσατε. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε μία κατάσταση. Ερχονται οι νταβατζήδες της Κτηματικής και παίρνουν ένα έσοδο του Δήμου, χωρίς να υπάρχει αντίδραση», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Μπέος υπογράμμισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πόλης και θα διεκδικήσει ό,τι ανήκει στο Δήμο.

Κίνδυνος εκποίησης των «φιλέτων»

Ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας», Μαργαρίτης Πατσιαντάς τόνισε ότι η έκταση είναι δημοτική και θα πρέπει άμεσα να κατατεθεί αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Υπογράμμισε δε ότι η παρέμβαση της Κτηματικής σε βάρος της περιουσίας του Δήμου, δεν είναι αθώα. «Στόχος είναι να περάσει στο Δημόσιο και στη συνέχεια να εκποιηθεί όπως άλλα φιλέτα της περιοχής», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Πατσιαντάς.

«Οι δημοτικές εκτάσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της περιοχής και των δημοτών. Η δημοτική περιουσία δεν θα πρέπει να ξεπουληθεί. Θα μπούμε φρένο σε μια τέτοια πολιτική ξεπουλήματος», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου