ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυση Αχιλλέα Μπέου κατά ΕΡΓΗΛ για απάτη

μήνυση-αχιλλέα-μπέου-κατά-εργηλ-για-απ-748974

Καταφέρεται εναντίον έξι στελεχών της εταιρείας και κατά παντός συνυπαιτίου ζητώντας την ποινική δίωξή τους

Από μηδενική βάση ανοίγει ο φάκελος της ΕΡΓΗΛ, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αχιλλέας Μπέος. Με τη μήνυση στρέφεται κατά έξι στελεχών της ΕΡΓΗΛ και κατά παντός συνυπαιτίου, ζητώντας την ποινική τους δίωξη για το αδίκημα της από κοινού απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για παραπλάνηση της ΔΕΥΑΜΒ αλλά και του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας από την εταιρεία, η οποία φέρεται να «προσκόμισε ψευδή στοιχεία για τις εργασίες που έγιναν στο δίκτυο ύδρευσης, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας αντίστοιχη ζημία στην περιουσία της ΔΕΥΑΜΒ και στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η οποία ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 5.296.654,83 ευρώ». Βάσει των ψευδών στοιχείων, όπως αναφέρεται στη μήνυση, το δικαστήριο επιδίκασε ποσό ύψους 4.028.026,46 ευρώ που αφορούσε σε εργασίες που δεν έγιναν.

Σημειώνεται ότι η ΕΡΓΗΛ είχε αναλάβει με σύμβαση που υπογράφτηκε το Μάρτιο του 2005 το έργο της επέκτασης και βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η εταιρεία υπέβαλλε την τελική επιμέτρηση των μη εγκεκριμένων εργασιών, με βάση την οποία προσέφυγε το Σεπτέμβριο του 2009 στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, καταθέτοντας αγωγή εις βάρος της ΔΕΥΑΜΒ και διεκδικώντας την καταβολή ποσού ύψους 4.028.026,46 ευρώ. Το δικαστήριο επιδίκασε υπέρ της ΕΡΓΗΛ το ποσό, ενώ δόθηκε και προκαταβολή ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στη μηνυτήρια αναφορά ο Δήμαρχος Βόλου, επικαλείται τις επιμετρήσεις που έκανε η Επιτροπή Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου. Βάσει των επιμετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν με 15 τομές σε διάφορες θέσεις του νέου δικτύου ύδρευσης, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα στοιχεία που παρέθεσε η ΕΡΓΗΛ και στα πραγματικά στοιχεία του έργου που κατασκευάστηκε.

«Το συνολικό ποσό που έχει εισπράξει η ανάδοχος για μη εκτελεσθείσες εργασίες ανέρχεται σε 6.733.150,17 ευρώ», αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά.

Οπως υποστηρίζεται «οι μηνυόμενοι κατόπιν συναποφάσεως και με κοινό δόλο, με ψευδή εν γνώσει τους παράσταση εργασιών που ουδέποτε έλαβαν χώρα και με σκοπό να αποκομίσει η ανάδοχος εταιρεία παράνομο περιουσιακό όφελος με αντίστοιχη βλάβη της περιουσίας της ΔΕΥΑΜΒ και του Ταμείου Συνοχής υπέβαλαν στην υπηρεσία…. πίνακα του έργου στον οποίο περιλαμβάνονταν όλες οι αναληθείς ποσότητες εργασιών που ουδέποτε εκτελέσθηκαν».

«Με την προσκόμιση αναληθών εγγράφων οι μηνυόμενοι παραπλάνησαν τόσο εμένα όσο και το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας με σκοπό να αποκομίσει η ανάδοχος εταιρεία τους παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας αντίστοιχη ζημία στην περιουσία μου και στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η οποία ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 5.296.654,83 ευρώ, πλέον του αναλογούντος εργολαβικού οφέλους, της αναθεώρησης και του ΦΠΑ», συνεχίζεται η μηνυτήρια αναφορά.

Ζητείται δε η ποινική δίωξη των μηνυόμενων για το αδίκημα της από κοινού απάτης κατ’ εξακολούθηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου