ΤΟΠΙΚΑ

Σωσίβιο από την ΑΓΕΤ για την προσωρινή αντιμετώπιση της λειψυδρίας

σωσίβιο-από-την-αγετ-για-την-προσωρινή-750763

Ο Δήμος Βόλου ζητά να τροφοδοτείται το δίκτυο ύδρευσης από μία ή δύο γεωτρήσεις του εργοστασίου

«Σωσίβιο» στο Βόλο προκειμένου να αντιμετωπίσει προσωρινά για φέτος το καλοκαίρι ενδεχόμενο πρόβλημα λειψυδρίας, αναμένεται να… ρίξει η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Η προσωρινή λύση που εξετάζεται για τους καλοκαιρινούς μήνες και εφόσον κριθεί αναγκαίο, είναι μία ή δύο από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις της ΑΓΕΤ το νερό των οποίων χρησιμοποιείται για την ψύξη των μηχανημάτων της να τροφοδοτήσει το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να μην μείνουν νοικοκυριά χωρίς νερό, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στην Αγριά, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος συνοδευόταν από τον ειδικό σύμβουλό του, Αλέξανδρο Παπαδόπουλο και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιο Παπαευσταθίου. Συναντήθηκαν με το Διευθυντή του εργοστασίου, Θ. Παπαευθυμίου, το Διευθυντή διεργασιών και περιβάλλοντος, Κ. Ιωακειμίδη και τη Διευθύντρια Προσωπικού, Παναγιώτα Απέργη.

Οπως ανέφερε ο κ. Μπέος η χθεσινή ήταν μια πρώτη συνάντηση με την ΑΓΕΤ, προκειμένου η επιχείρηση να συμβάλλει στο να δοθεί προσωρινή λύση για την επάρκεια του νερού φέτος το καλοκαίρι.

Πέρυσι το καλοκαίρι, το πρόβλημα της λειψυδρίας έγινε αισθητό στην πόλη, με τις βρύσες να… στερεύουν σε αρκετά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, το έλλειμμα των υδατικών αποθεμάτων το καλοκαίρι που πέρασε υπολογίζεται στις 200.000 κ.μ. νερού. Αυτό το έλλειμμα θα αναλάβει να καλύψει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, προσωρινά μέχρις ότου δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό ο οποίος θα παρουσιαστεί στο τέλος της ερχόμενης άνοιξης.

Προς το παρόν και προκειμένου να αποφευχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι τυχόν νέες διακοπές νερού, λόγω έλλειψης υδατικών πόρων, ο Δήμαρχος Βόλου κατευθύνθηκε στην πόρτα της ΑΓΕΤ. «Ζητήσαμε από τη διεύθυνση του εργοστασίου να εξυπηρετήσει προσωρινά την πόλη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Στα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας στην Αθήνα για το ίδιο θέμα. Είμαστε σε καλό δρόμο, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι με τη βοήθεια της ΑΓΕΤ να αποφύγουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας», δήλωσε ο κ. Μπέος.

Οπως εξήγησε εξετάζεται να τροφοδοτήσουν με νερό το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, μία ή δύο γεωτρήσεις από τις έξι συνολικά που έχει ενεργές η ΑΓΕΤ για την ψύξη των μηχανημάτων της.

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Θέλουμε να είμαστε ένας υπεύθυνος εταίρος για την πόλη. Αλλωστε έχουμε δώσει δείγματα γραφής τόσα χρόνια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Διευθυντής του εργοστασίου, κ. Παπαευθυμίου, τονίζοντας το θέμα θα επεξεργαστεί ομάδα της ΑΓΕΤ και του Δήμου από κοινού. «Και οι δύο χρειαζόμαστε νερό και μάλιστα ποιοτικό. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των μηχανημάτων από τις έξι γεωτρήσεις της ΑΓΕΤ είναι ποιοτικά άριστο, δεδομένου ότι είναι σχεδόν απαλλαγμένο από χλωριόντα τα οποία αποτελούν «εχθρό» των μηχανημάτων.

Σήμερα η ΑΓΕΤ χρειάζεται περίπου 300.000 κ.μ. νερού για την ψύξη των μηχανημάτων της. Εχει φροντίσει όμως να μειώσει κατά 10% το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα σε ό,τι αφορά το νερό μέσω της συνεργασίας που έχει εγκαινιάσει με την ΕΨΑ.

Επαναχρησιμοποιεί το επεξεργασμένο νερό από τον καθαρισμό των γραμμών παραγωγής και το πλύσιμο φιαλών της ΕΨΑ, το οποίο φθάνει μέχρι την ΑΓΕΤ μέσω αγωγού. Ετσι εξοικονομείται ετησίως ποσότητα 30.000 κ.μ. νερού, πρακτική για την οποία έχουν βραβευτεί και οι δύο βιομηχανικές μονάδες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου