ΤΟΠΙΚΑ

Χάνει «φιλέτο» μέσα απ’ τα χέρια του ο Δήμος του Βόλου

χάνει-φιλέτο-μέσα-απ-τα-χέρια-του-ο-753875

Από το 2011 η Κτηματική έχει βάλει στο μάτι το «ψαχνό» της Ν. Αγχιάλου και ο Δήμος Βόλου δεν αντιδρά

Φτωχότερος κατά 100 στρέμματα γης γίνεται ο Δήμος Βόλου, που μέχρι σήμερα δεν αντιδρά στις «επεκτατικές» διαθέσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας. Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου που είχε αγοραστεί το 1930 από την τότε Κοινότητα, ξαφνικά με μια απλή διοικητική πράξη μπαίνει στο… Ε9 της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος Βόλου που διαθέτει τους τίτλους ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης έκτασης παρακολουθεί σαν… θεατής να ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια του ένα ολόκληρο «φιλέτο» με άγνωστο στη συνέχεια μέλλον.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κίνδυνος οριστικής απώλειας της καλύτερης ίσως έκτασης που διαθέτει η Ν. Αγχίαλος, ανακαλύφθηκε τυχαία. Επίσκεψη της πρώην αντιδημάρχου Ν. Αγχιάλου και τοπογράφου – μηχανικού, Ευαγγελίας Κρίκου στην υπηρεσία του Κτηματολογίου, αποκάλυψε ότι η έκταση των 100 στρεμμάτων άλλαξε ιδιοκτήτη.

Η παραλιακή ζώνη της Ν. Αγχιάλου, που γίνεται μήλο της έριδος μεταξύ Δήμου και Κτηματικής Υπηρεσίας, είναι έκτασης 100,44 στρεμμάτων. Ξεκινά λίγο μετά τις ξενοδοχειακές μονάδες, περιλαμβάνει το παραλιακό πάρκο, δύο δημοτικά κτίρια, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το χώρο όπου κάθε χρόνο διεξάγεται η Γιορτή Κρασιού, καθώς και το παλιό camping.

Αγοράστηκε για 45.100 δρχ.

Η συγκεκριμένη έκταση είχε βγει σε δημοπρασία από το Ελληνικό Δημόσιο το 1930. Αγοράστηκε από την τότε Κοινότητα της οποίας Πρόεδρος ήταν ο Ι. Ζορμπάς, έναντι 45.100 δραχμών. Η αγορά μάλιστα έγινε με δέκα δόσεις και με το υπ’ αριθμόν 1004 πωλητήριο, η έκταση καταχωρείται ως ιδιοκτησία της Κοινότητας Ν. Αγχιάλου, στο υποθηκοφυλακείο Αλμυρού. Το 1943 το υποθηκοφυλακείο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά κι έτσι έγινε μεταγραφή της έκτασης στις 10 Μαΐου 1961(12ος τόμος, αρ. 49). Η κοινότητα και μετέπειτα ο Δήμος Ν. Αγχιάλου έχει στη διάθεσή του τους επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας της έκτασης.

Ανοιξε…ορέξεις

Η έκταση – φιλέτο φαίνεται όμως ότι άνοιξε… ορέξεις. Σύμφωνα με την πρώην αντιδήμαρχο, Ευαγγελία Κρίκου, η ιστορία ξεκινά μονομερώς από την Κτηματική Υπηρεσία. «Από το 2011 και μετά η Κτηματική δείχνει τις αρπακτικές της διαθέσεις. Εξέδωσε μια απλή διοικητική πράξη, η οποία καταχωρήθηκε πριν 1,5 χρόνο στο Κτηματολόγιο και ιδιοποιήθηκε μιας έκτασης που ανήκει σήμερα στον ενιαίο Δήμο Βόλου», αναφέρει η κ. Κρίκου.

Η Κτηματική φέρεται να παρακάμπτει τους τίτλους ιδιοκτησίας και 80 χρόνια μετά την αγορά της έκτασης επικαλείται απόφαση καθορισμού του αιγιαλού το 1989 και εντάσσει το παραλιακό μέτωπο στο «Ε9» της.

Το περασμένο καλοκαίρι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τα δύο δημοτικά κτίρια, ένα αναψυκτήριο και μία ταβέρνα επί του παραλιακού μετώπου, κλήθηκαν σύμφωνα με την κ. Κρίκου να πληρώσουν στην Κτηματική αντί στα δημοτικά ταμεία!

Και ένας υδροβιότοπος

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η έκταση που κινδυνεύει να χαθεί στην κυριολεξία μέσα από τα χέρια του Δήμου Βόλου. Πάνω στην παραλιακή ζώνη, υπάρχει και ένας υδροβιότοπος, ο οποίος χωρίζεται από την υπόλοιπη έκταση από το Λαχανόρεμα. «Με απόφαση Νομάρχη το 1975 η συγκεκριμένη έκταση είχε παραχωρηθεί στην Αγχίαλο. Πρόκειται για την υπ’ αριθμό 49758 απόφαση στις 22/12/1975. Νοτιοδυτικά του υδροβιότοπου υπάρχουν και ιδιοκτησίες ιδιωτών που κατακρεουργούνται», ανέφερε η κ. Κρίκου.

Θεατής ο Δήμος

Σύμφωνα με την πρώην αντιδήμαρχο, το 1999 συντάχθηκε το Κτηματολόγιο στη Ν. Αγχίαλο. Ο Δήμος Ν. Αγχιάλου δήλωσε την παραλιακή ζώνη ως περιουσία του. Η Κτηματική είχε δηλώσει τους αρχαιολογικούς χώρους και το παλιό Τελωνείο.

Μερικά χρόνια αργότερα, η Κτηματική φέρεται να επικαλείται απόφαση του 1989 και να ιδιοποιείται την επίμαχη έκταση.

«Και στο παρελθόν είχαν καταγραφεί παρόμοιες απόπειρες της Κτηματικής. Ο Δήμος Ν. Αγχιάλου, κινούνταν άμεσα. Προσέφευγε δικαστικά, παρουσίαζε τους τίτλους ιδιοκτησίας και έβαζε φρένο στις επεκτατικές βλέψεις της Υπηρεσίας. Από το 2011 και μετά επικρατεί αδράνεια. Ο Δήμος Βόλου δεν έχει κάνει το παραμικρό για να προστατέψει την ιδιοκτησία του. Η περιουσία του Δήμου Βόλου εμφανίζεται ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου», σημειώνει η κ. Κρίκου.

Για τον κίνδυνο απώλειας της έκτασης, η κ. Κρίκου πρόκειται να ενημερώσει άμεσα τη σημερινή δημοτική αρχή. «Πρέπει το θέμα να εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να γίνουν άμεσες ενέργειες για να μη χαθεί η περιουσία του Δήμου», υπογράμμισε η ίδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου