ΔΙΕΘΝΗ

Greenpeace: διαμαρτυρία με φουσκωτά στη Μόσχα για τους Arctic 30

greenpeace-διαμαρτυρία-με-φουσκωτά-στη-μόσχα-γ-595249

Διαμαρτυρία με φουσκωτά σκάφη στον ποταμό που διασχίζει τη Μόσχα πραγματοποίησαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, ζητώντας την απελευθέρωση των ακτιβιστών που κρατούνται στη Ρωσία.

Τα σκάφη είχαν σημαίες με το μήνυμα«ελευθερώστε τους Arctic 30» και όπως ανακοίνωσε η οργάνωση στόχος της ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα.

Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο από άνδρες του ρωσικού λιμενικού μετά από διαμαρτυρία σε υπεράκτια εξέδρα άντλησης πετρελαίου τηςGazprom, ενάντια στις γεωτρήσεις στην Αρκτική.

Η ολλανδική κυβέρνηση προσέφυγε στα τέλη Οκτωβρίου στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS), ζητώντας του να δώσει εντολή για την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών και του πλοίου της οργάνωσης. Χθες πραγματοποιήθηκε η ακρόαση για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Jasper Teulings, νομικό σύμβουλο της Διεθνούς Greenpeace, «η ολλανδική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις θέσεις της με σθένος. Η Ολλανδία στέκεται αποφασιστικά υπέρ της υποστήριξης του γράμματος του νόμου και του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία. Η Διεθνής Greenpeace χαιρετίζει την απόφαση της Ολλανδίας, ως χώρα σημαίας του ArcticSunrise, να προχωρήσει στα απαραίτητα νομικά βήματα για την απελευθέρωση του πλοίου και των Arctic 30».

«Η Διεθνής Greenpeace πιστεύει ότι το Διεθνές Δικαστήριο, λαμβάνοντας την απόφασή του, θα λάβει σοβαρά υπόψη του τα θεμελιώδη δικαιώματα των Arctic 30, καθώς και τις επιπτώσεις της κράτησής τους σε αυτά τα δικαιώματα»,συνέχισε ο Jasper Teulings.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν παρευρέθηκε στην ακροαματική διαδικασία, η οποία έληξε έπειτα από την αγόρευση της ολλανδικής κυβέρνησης. Η Ολλανδία θα καταθέσει εγγράφως απαντήσεις στις ερωτήσεις των δικαστών μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας (7 Νοεμβρίου). Ο προεδρεύων δικαστής έθεσε ως πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης της προκαταρκτικής απόφασης την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου.

«Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να μην παρευρεθεί στην ακρόαση είναι μία παρέκκλιση από τη μέχρι τώρα στάση της απέναντι στο ITLOS. Η Ρωσία δεν υποχρεούται τυπικά να παρευρεθεί στην ακροαματική διαδικασία, έχει όμως αναλάβει την υποχρέωση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Η Διεθνής Greenpeace ελπίζει ότι η Ρωσία θα σεβαστεί τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Επίσης, πιστεύουμε ότι από κάθε άποψη το ITLOS είναι το σωστό μέρος για την επίλυση της υπόθεσης», δήλωσε ο Joris Thijssen, διευθυντής εκστρατειών της Greenpeace Ολλανδίας.

«Οι ρωσικές αρχές προτίθενται να κλείσουν 30 άντρες και γυναίκες στη φυλακή για 2 δεκαετίες, επειδή κάποιοι ειρηνικοί ακτιβιστές προσπάθησαν να κρεμάσουν ένα μικρό κίτρινο πανό από την άκρη μίας πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου βάρους 500 χιλιάδων τόνων. Κατά την άποψή μας, είναι ρεαλιστική η προοπτική της απελευθέρωσης των Arctic 30, ενώ εκκρεμεί η διαδικασία διαιτησίας που ξεκίνησε η Ολλανδία ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε ο Kumi Naidoo, διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace.

econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου