ΔΙΕΘΝΗ

Tepco: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

tepco-υψηλά-επίπεδα-ραδιενέργειας-στη-φου-691714

Οι αρχές της Ιαπωνίας επιζητούν να αντιμετωπίσουν τις επικρίσεις που διατυπώνονται κατά της Tepco για αδέξιους χειρισμούς στην αντιμετώπιση του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο μετά το Τσερνόμπιλ

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εξαπλώνονται στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε, σήμερα, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό, την ώρα που η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφέρει περισσότερη χρηματοδότηση, αλλά και να αυξήσει το επίπεδο επίβλεψής της σε μια προσπάθεια περιορισμού της κρίσης.

Οι αρχές της Ιαπωνίας επιζητούν να αντιμετωπίσουν τις επικρίσεις που διατυπώνονται κατά της Tepco για αδέξιους χειρισμούς στην αντιμετώπιση του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο μετά το Τσερνόμπιλ.

«Η Tokyo Electric παίζει ένα παιγνίδι Λερναίας Ύδρας με τα προβλήματα στον σταθμό», κατηγόρησε την εταιρεία ο υπουργός Εμπορίου και Οικονομίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεσμεύτηκε να «προχωρήσει και να εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες πολιτικές» για την αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου όγκου ραδιενεργών αποβλήτων που συσσωρεύονται στην Φουκουσίμα μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Μαρτίου του 2011.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει, αύριο, ένα πακέτο μέτρων σε μια ομάδα κρούσης που αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό στον πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με αξιωματούχους. Σε αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνεται η υπαρχόντων πόρων από τον προϋπολογισμό για να συμβάλουν στον καθαρισμό.

Η Tepco ανακοίνωσε, σήμερα, ότι μια ομάδα εργαζομένων στον σταθμό εντόπισε σε περιπολία της μια νέα περιοχή με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας κοντά σε δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση μολυσμένου ύδατος.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν βρήκαν ενδείξεις για διαρροή μολυσμένου ύδατος γύρω από την νέα περιοχή που εντοπίστηκε με υψηλή ραδιενέργεια.

Εντούτοις, η Tepco επισήμανε ότι η ένδειξη ραδιενέργειας στο έδαφος κοντά στην νέα περιοχή που εντοπίστηκε θα εξέθετε έναν εργαζόμενο μέσα σε μόνον μία ώρα στο όριο ασφαλείας που έχει ορίσει η Ιαπωνία για την έκθεση σε περίοδο πέντε ετών.

Επίσης, η εταιρεία δεν μπορούσε να δώσει μια ακριβή ένδειξη για το επίπεδο της ραδιενέργειας στην νέα περιοχή καθώς οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν όργανα που καταγράφουν τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανέρχονται ως τα 100 μιλισίβερτ.

Η Tepco είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας κοντά σε μια άλλη δεξαμενή αυξήθηκαν αλματωδώς, στο δεκαοκταπλάσιο της αρχικής ένδειξης, δηλαδή σε επίπεδο που θα μπορούσε να σκοτώσει έναν άνθρωπο χωρίς προστατευτικά μέσα σε τέσσερις ώρες.

Επίσης, έως και 300 τόνοι άκρως ραδιενεργού ύδατος βρέθηκε ότι είχαν διαρρεύσει από μια άλλη δεξαμενή τον περασμένο μήνα.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου