ΔΙΕΘΝΗ

Δωρεάν σπουδές σε όσους επιλέγουν μαρξισμό προσφέρει το Βιετνάμ

δωρεάν-σπουδές-σε-όσους-επιλέγουν-μαρ-712210

Οι καιροί άλλαξαν και οι νέοι στο Βιετνάμ προτιμούν να σπουδάζουν επαγγέλματα σχετικά με τον τουρισμό, τις επικοινωνίες και τις ξένες γλώσσες.

Έτσι, η σκέψη του Μαρξ, του Λένιν, αλλά και του Χο-Τσι-Μινχ έχουν περάσει στα αζήτητα. Έτσι, η κυβέρνηση -προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον- προσφέρει δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές.

Το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές της ιατρικής, εφόσον επιλέξουν κατεύθυνση σχετική με την καταπολέμηση της λέπρας και της φυματίωσης.

«Οι νέοι προτιμούν πλέον τα τουριστικά επαγγέλματα, τα αγγλικά, τις επικοινωνίες γιατί έτσι θα βρουν πιο εύκολα δουλειά» λέει στο Associated Press εκπρόσωπος του κρατικού πανεπιστημίου.

Πάνω από το 60% του πληθυσμού του Βιετνάμ (περίπου 90 εκατομμύρια) είναι κάτω των 30 ετών.

Ο ανταγωνισμός για μια καλή δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο είναι σκληρός, καθώς στην αγορά εργασίας μπαίνουν περίπου 500 χιλιάδες νέοι το χρόνο.

Ακόμα και οι εργοδότες -μεταξύ αυτών και πολυεθνικές- εκφράζουν παράπονα για το επίπεδο των απόφοιτων των πανεπιστημίων και τις δυσκολίες που συναντούν για να προσλάβουν προσωπικό.

Ο Ντουόνγκ βαν Κουάνγκ, φοιτητής φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο του Ανόι, εξέφρασε την άποψη ότι οι σπουδές πάνω στον Μαρξ ή τον Χο-Τσι-Μινχ συγκινούν πλέον μόνον όσους θέλουν να γίνουν κομμάτι της γραφειοκρατίας, ιδίως σε αγροτικές περιοχές.

Ο ίδιος όμως θεωρεί άδικο κάποιοι να πληρώνουν για να σπουδάζουν και άλλοι να απαλλάσσονται από τα δίδακτρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου