ΔΙΕΘΝΗ

«Μπλόκαρε» νόμο για τις εκτρώσεις… με 11 ώρες αγόρευση!

μπλόκαρε-νόμο-για-τις-εκτρώσεις-με-1-724100

H Γουέντι Ντέιβις τα κατάφερε. Φορώντας ένα κομψό ταγιέρ και ροζ αθλητικά παπούτσια, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Γερουσία του Τέξας στάθηκε όρθια επί 11 ολόκληρες ώρες, μιλώντας στην ολομέλεια, με στόχο να καθυστερήσει την έναρξη της συζήτησης για ένα νόμο που κατ’ ουσίαν θα ωθούσε στο κλείσιμο σχεδόν όλες τις κλινικές αμβλώσεων της πολιτείας, αρκετά ώστε να είναι εκπρόθεσμη.

Ακριβώς στις 11:18 το πρωί της Τρίτης η Γουέντι Ντέιβις ανέβηκε στο βήμα της τοπικής Γερουσίας στο Οστιν, ενώ δέκα ώρες και σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, η 50χρονη Ντέιβις συνέχιζε να μιλάει, συνέχιζε να στέκεται όρθια και το αμερικανικό κίνημα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση είχε βρει τη νέα του ηρωίδα.

Το νομοσχέδιο έπρεπε να ψηφιστεί πριν από τα μεσάνυχτα, αλλά κρίθηκε εκπρόθεσμο
Το νομοσχέδιο είχε ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, το πέρασμά του ήταν εξασφαλισμένο και από τη Γερουσία. Επρεπε όμως να ψηφιστεί πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα. Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών δεν επέλεξε τυχαία την Ντέιβις. Ο αγορητής, ή η αγορήτρια, δεν επιτρέπεται να καθήσει στιγμή, ούτε να κάνει διάλειμμα για φαγητό ή τουαλέτα, ούτε καν να στηριχθεί στο βήμα, ενώ πρέπει να μιλάει μόνο για σχετικά με το νομοσχέδιο θέματα.

Το νομοσχέδιο, εφόσον ψηφιζόταν από την κυριαρχούμενη από Ρεπουμπλικάνους Γερουσία, θα οδηγούσε στο κλείσιμο τις 37 από τις 42 κλινικές αμβλώσεων στο Τέξας, αφήνοντας, ουσιαστικά, στην τύχη τους τις γυναίκες που επιθυμούσαν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ.

Η Ντέιβις είναι αθλήτρια, δρομέας και ποδηλάτισσα. Είναι επίσης μια γυναίκα από ταπεινή οικογένεια, που αναγκάστηκε να δουλεύει παράλληλα με το σχολείο από τα 14, που βρέθηκε να είναι στα 19 χωρισμένη μητέρα ενός παιδιού, αναγκασμένη να κάνει δυο δουλειές, και κατέληξε με πτυχίο νομικής από το Χάρβαρντ. Δις χωρισμένη πλέον και μητέρα δύο παιδιών, η Γουέντι Ντέιβις χρησιμοποίησε και την προσωπική της ιστορία ως όπλο από το βήμα της Γερουσίας του Τέξας.

Σταμάτησε μόνο με παρέμβαση του προεδρεύοντα και ένσταση επειδή βρέθηκε εκτός θέματος. Η συζήτηση στο Σώμα συνεχίστηκε και όταν πλησιάσαν τα μεσάνυχτα, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί σε αντίδραση για το νομοσχέδιο άρχισε να φωνάζει. Επικράτησε ένα χάος, αρκετοί Γερουσιαστές δεν μπορούσαν με βεβαιότητα να πουν σε τι φάση βρισκόταν η διαδικασία και κάποια στιγμή γύρω στα μεσάνυχτα ξεκίνησε η ψηφοφορία, στην οποία ο νόμος πέρασε. Αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο.

Δημοκρατικοί, όπως και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη συνεδρίαση, υποστηρίζουν πως η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα (τυπικά δηλαδή, εκτός προγράμματος) αλλά ο Ρεπουμπλικανός αναπληρωτής κυβερνήτης του Τέξας Ντέιβιντ Ντιούχιρστ, προεδρεύων της συνεδρίασης, υποστήριζε πως ξεκίνησε λίγο πριν.

Τελικά, ο Ντιούχιρστ αναδιπλώθηκε και αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι η ψηφοφορία ήταν άκυρη επειδή άρχισε όταν το ρολόι είχε ήδη δείξει 00:00.

Η Ντέιβς τα είχε καταφέρει!

«Χάρη στις δυνατές φωνές χιλιάδων Τεξανών, το (νομοσχέδιο) SB5 είναι νεκρό», έγραψε στο Τwitter, κατάκοπη αλλά ενθουσιασμένη η Ντέιβις. «Μια απίστευτη νίκη για τις γυναίκες του Τέξας και όσους τις αγαπούν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου