ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο δολοφονίας του καταγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ

σχέδιο-δολοφονίας-του-καταγγέλλει-ο-π-725234

Καταγγελίες για σχέδια δολοφονίας που απεργάζονταν εναντίον του οι πολιτικοί του αντίπαλοι έκανε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας μάλιστα για «ασφαλείς πληροφορίες» που έχει στη διάθεσή του.

Όταν κλήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες είπε ότι «επρόκειτο για σενάριο να με συλλάβουν και να δολοφονήσουν στη διάρκεια της προφυλάκισής μου».

Πρόσθεσε τα σχέδια αυτά ματαιώθηκαν λόγω των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων ημερών με αφορμή την τοποθέτηση του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεφσκι στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (η τοποθέτηση στη συνέχεια ακυρώθηκε από τη Βουλή).

* Νωρίτερα, ο κ. Μπορίσοφ είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά του ηγέτη του «Ατάκα» Βόλεν Σίντεροφ. Ο τελευταίος εξαπέλυσε επίθεση, στη διάρκεια της συνεδρίασης κατά του προέδρου, βομβαρδίζοντάς τον με ερωτήσεις αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι έχουν εντοπιστεί λογαριασμοί του σε φορολογικούς παράδεισους.

Ο Μπορίσοφ ως ηθικό αυτουργό του σεναρίου της «πολιτικής δολοφονίας» του παρουσίασε τον ιστορικό αρχηγό του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Άχμετ Ντογκάν, τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταγγείλει για συμμετοχή σε σχέδιο δολοφονικής απόπειρας εναντίον του ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, επικαλούμενος απόρρητη προειδοποίηση «συμμαχικής υπηρεσίας πληροφοριών» προς τις βουλγαρικές υπηρεσίες.

Ως «βασικό εργαλείο της σατανικής σκευωρίας» εναντίον του, όπως χαρακτηριστικά είπε, προοριζόταν ο παρ’ ολίγον, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αρχηγός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Ντελιάν Πέεφσκι, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μπορίσοφ, συζήτησε το σενάριο σε συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα Σωτήρ Τσάτσαροφ την ημέρα της εκλογής του, την Παρασκευή, 14 Ιουνίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του GERB αναφέρθηκε στην επιθυμία των Σοσιαλιστών, του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και του Ατάκα «να πέσουν από την εξουσία εκ προθέσεως επειδή διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει με τα δεδομένα των καταστροφικών συνεπειών της διακυβέρνησής του (σ.σ. αναφέρεται στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας υπό τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ, 2005-2009)».

Πρόσθεσε δε ότι «τα τρία κόμματα γνωρίζουν άριστα ότι το GERB δεν έχει καμία επιθυμία να αναλάβει την εξουσία γι’αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος και αποσταθεροποίηση».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Μπορίσοφ, πολιτικοί αναλυτές στη Βουλγαρία σημειώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να έχει ξεπεράσει την απώλεια της εξουσίας και προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία του πολιτικού παιχνιδιού. Παράλληλα, επισημαίνουν την έντονη πίεση που ασκεί το GERB για την τροποποίηση του ισχύοντος εκλογικού νόμου ώστε να χαμηλώσει ο πήχης της εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή (από 4% σε 3%) εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο κοινοβουλευτική παρουσία σε συμμαχικά κεντροδεξιά κόμματα.

«Η εισαγγελία δεν συμμετέχει σε σενάρια. Κανένας δεν τρέχει στην εισαγγελία για να σκηνοθετεί σενάρια» υπογράμμισε ο κ. Τσάτσαροφ, χαρακτηρίζοντας παράλογους τους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου