ΔΙΕΘΝΗ

Πήραν πίσω τις αυξήσεις Ρίο και Σάο Πάολο – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

πήραν-πίσω-τις-αυξήσεις-ρίο-και-σάο-πάο-725362

Την αναστολή της αύξησης των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποφάσισαν οι Αρχές στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, όπως δήλωσαν την Τετάρτη ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Τζεράλντο Αλκμίν και ο δήμαρχος του Ρίο, Εντουάρντο Πάες, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.

Οι αποφάσεις ακολούθησαν άλλη μία ημέρα διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαβμανομένης και μίας πορείας γύρω από το γήπεδο, όπου διεξαγόταν διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου στην πόλη Φορταλέζα.

Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Τζεράλντο Αλκμίν, ανακοινώντοντας μία μείωση του αντιτίμου στα προηγούμενα επίπεδα, δήλωσε ότι είναι «σημαντικό ώστε η πόλη να έχει την ηρεμία που χρειάζεται για να συζητηθούν τα θέματα ψύχραιμα».

Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν η ανάκληση των αυξήσεων στα εισιτήρια θα είναι αρκετή για να εμποδίσει την αναταραχή στη χώρα. Ειδικότερα, στο Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Μπραζίλια οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί με τους διαδηλωτές να σχεδιάζουν για σήμερα διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 70 μικρότερες πόλεις της Βραζιλίας.

Μετά την αναστολή της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, οι επικεφαλής του κινήματος των διαδηλωτών στο Σάο Πάολο τόνισαν ότι τώρα ο λόγος των κινητοποιήσεών τους θα επικεντρωθεί στις δωρεάν δημόσιες μεταφορές και ότι μία διαμαρτυρία σήμερα θα ήταν μία γιορτή.

Η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, αναγνώρισε την Τρίτη τη νομιμότητα των αιτημάτων των διαδηλωτών και εξήρε τους -ως επί το πλείστον- ειρηνικούς διαδηλωτές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει τρόπου για την βελτίωση των σχολείων, των νοσοκομείων, τις υποδομές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Χθες, η κυβέρνηση της χώραςκατέβασε το στρατό στους δρόμους πέντε μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας για να επιβάλει την τάξη.

Οι πόλεις όπου θα αναπτυχθεί ο στρατός και θα παραμείνει για όσο διάστημα ζητηθεί από τα τοπικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις είναι το Ρίο ντε Ζανέιρο, η Μπαΐα, η Μίνας Γκέρες, η Κεάρα και η πρωτεύουσα Μπραζίλια, πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών.

Η αναταραχή που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη από το 1992, όταν οι πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους κατά του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο

Περικύκλωσαν το γήπεδο Διαμαρτυρία έξω από το στάδιο όπου διεξαγόταν διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας στη Φορταλέζα πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι διαδηλωτές, αποκλείοντας για 30 λεπτά την πρόσβαση σε αυτό.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «ένας δάσκαλος έχει μεγαλύτερη αξία από τον Νεϊμάρ», αναφερόμενοι στον διάσημο βραζιλιάνο σταρ της Μπαρτσελόνα.

Πριν από τον αγώνα ο Νεϊμάρ τάχθηκε υπέρ των διαδηλώσεων, τονίζοντας σε μήνυμά του στο Facebook: «Είμαι Βραζιλιάνος και αγαπώ την πατρίδα μου. Εχω την οικογένεια και τους φίλους μου που ζουν στη Βραζιλία. Για το λόγο αυτό θέλω μία Βραζιλία ασφαλέστερη, υγιέστερη και εντιμότερη.Ο μόνος τρόπος να εκπροσωπήσω και να υπερασπιστώ τη Βραζιλία είναι στο γήπεδο, παίζοντας ποδόσφαιρο. Από τούδε και στο εξής, θα μπαίνω στο γήπεδο εμπνευσμένος από το κίνημα αυτό».

Ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Πελέ ζήτησε από τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες. «Ας αφήσουμε όλη αυτή την φασαρία που γίνεται στη Βραζιλία και ας θυμηθούμε πώς η εθνική μας ομάδα είναι η χώρα μας και το αίμα μας», δήλωσε ο Πελέ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου