ΔΙΕΘΝΗ

Βία και αίμα στους δρόμους της Βραζιλίας

βία-και-αίμα-στους-δρόμους-της-βραζιλί-725602

Σκηνές σκληρής αστυνομικής βίας εκτυλίχτηκαν στους δρόμους των περισσότερων πόλεων της Βραζιλίας, με τους εκατό περίπου χιλιάδες των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις εξωφρενικές ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων, να δέχονται καταιγισμό από χημικά και πλαστικές σφαίρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τουλάχιστον 10 ήταν οι πολίτες και 20 οι αστυνομικοί οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, την πόλη που -κατά τα άλλα- θα κληθεί σε τρία χρόνια να φιλοξενήσει το Ολυμπιακό «ιδεώδες»…

Εξαιρετικά βίαια όμως ήταν και τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο Porto Alegre και Belo Horizonte με τους αστυνομικούς να βάλλουν κατά διαδηλωτών που είχαν στήσει οδοφράγματα με σωρούς ελαστικών στους οποίους είχαν βάλει φωτιά.

Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 1985, χρονιά κατά την οποία κατέρρευσε η σχεδόν εικοσάχρονη στρατιωτική δικτατορία που δυνάστευε την χώρα.

Η προηγούμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε γίνει στο Σάο Πάολο, και στην οποία συμμετείχαν μόνο 5.000 άτομα, πυροδοτήθηκε από την αύξηση των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Χθες το βράδυ, όμως οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 65.000 που φώναξαν συνθήματα κατά της διαφθοράς και καταφέρθηκαν ενάντια σε μια σειρά από οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν ήσυχοι μετά τις προειδοποιήσεις των κατασταλτικών μηχανισμών πως αν προχωρήσουν σε καταστροφές καταστημάτων και περιουσιών θα ασκούσαν βία εναντίον τους.

Μια διαδηλωτής στο Σάο Πάολο που κρατούσε ένα πανό με το σύνθημα «Revolution» είπε χαρακτηριστικά:

«H κυβέρνηση μας έχει σφαγιάσει με τους φόρους και τις ανατιμήσεις αλλά και με την βία. Φεύγουμε το πρωί να πάμε στις δουλειές μας και δεν ξέρουμε αν επιστρέφοντας πίσω το βρούμε καμένο. Τα σχολεία των παιδιών μας είναι χάλια, τα νοσοκομεία μας άθλια, και παντού επικρατεί η διαφθορά. οσοκομεία μας είναι σε φοβερή φόρμα. Διαφθορά είναι διαδεδομένη. Αυτές οι διαμαρτυρίες μας θα γράψουν ιστορία και πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουν οι πολιτικοί μας γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο πια».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου