ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δίκη για χρηματισμό γερουσιαστή απειλεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

νέα-δίκη-για-χρηματισμό-γερουσιαστή-α-780745

Η εισαγγελία της Νάπολης ζήτησε την παραπομπή σε δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για χρηματισμό του γερουσιαστή Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο το 2008, με σκοπό να τον πείσει να εγκαταλείψει την κεντροαριστερά και να στηρίξει το συντηρητικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (Pdl).

Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Μπερλουσκόνι είναι άμεσα υπόλογος για διαφθορά και ο αρμόδιος δικαστής καλείται να αποφανθεί εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να παραπεμφθεί σε δίκη.

Το χρηματισμό του παραδέχθηκε τους περασμένους μήνες ο ίδιος ο Ντε Γκρεγκόριο, επισημαίνοντας ότι «θέλησε να πει την αλήθεια για να νιώσει επιτέλους καλά με την συνείδησή του».

Η «μεταπήδηση» του Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο από την Ιταλία των Αξιών (Idv) στους κόλπους της μπερλουσκονικής δεξιάς είχε συντελέσει καθοριστικά στο να πέσει η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι το 2006.

Το κεντροαριστερό κυβερνητικό σχήμα στην Γερουσία στηριζόταν σε οριακή πλειοψηφία, σε τέτοιο βαθμό που ήταν κρίσιμες οι ψήφοι ακόμη και των ισόβιων γερουσιαστών.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο περί μιας ακόμη μηχανορραφίας σε βάρος του.

Σε δηλώσεις του την πέμπτη, με αφορμή και τη καταδίκη για τη Mediaset, εξέφρασε την πρόθεσή του «να αντεπεξέλθει στις επιθέσεις των δικαστικών για το καλό της χώρας».

«Οι δικαστικοί έχουν τυφλωθεί από το μίσος, θα ήθελαν να με δουν πολιτικά νεκρό και εντελώς αποδυναμωμένο. Ζητώ, όμως, από τους Ιταλούς να παραμείνουν νηφάλιοι όπως εγώ. Ξέρουμε όλοι ότι δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα», υποστήριξε επιμένοντας για πολλαστή φορά τη γραμμή του ότι είναι θύμα της Δικαιοσύνης.

Η ιταλική κεντροδεξιά, εν τω μεταξύ, φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο εκτός από την συγκέντρωση συμπαράστασης προς τον Μπερλουσκόνι που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το Σάββατο στην Μπρέσια, να οργανώσει μια ακόμη συγκέντρωση την Δευτέρα, έξω από το δικαστήριο του Μιλάνου, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η προτελευταία δικάσιμος της υπόθεσης Ρούμπι-Γκέιτ.

Η συγκέντρωση αλληλεγγύης του Σαββάτου έρχεται μετά την επικύρωση από Εφετείο του Μιλάνου της καταδίκης Μπερλουσκόνι για το σκάνδαλο της Mediaset σε τετραετή φυλάκιση, απαγόρευση άσκησης δημοσίου αξιώματος για πέντε έτη και διοίκησης εταιρείας για τρία έτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου