ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομικές συμφωνίες μεταξύ Κίνας και Ισραήλ

οικονομικές-συμφωνίες-μεταξύ-κίνας-κ-781445

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σήμερα την υπογραφή αρκετών διμερών συμφωνιών με την Κίνα πριν από τις συνομιλίες που θα έχει με Κινέζους ηγέτες και οι οποίες αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τη διαδικασία για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής.

«Υπάρχει ένας τέλειος γάμος ανάμεσα στις αμοιβαίες δυνατότητές μας», δήλωσε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος σε Κινέζους και ισραηλινούς επιχειρηματίες στη διάρκεια τελετής για την υπογραφή των συμφωνιών στο Πεκίνο.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τη συνεργασία ανάμεσα σε ισραηλινές και κινεζικές εταιρείες, ανάμεσα σε ισραηλινά ερευνητικά ινστιτούτα και κινεζικά ερευνητικά ινστιτούτα», δήλωσε ο Νετανιάχου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές λεπτομέρειες για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν.

Ο Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στο Πεκίνο και να εκφωνήσει ομιλία σε κολέγιο που διευθύνεται από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έφθασε νωρίτερα σήμερα από τη Σαγκάη, απ’ όπου άρχισε τη Δευτέρα μια πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Μιλώντας χθες Τρίτη στη Σαγκάη, ο Νετανιάχου δήλωσε πως η επίσκεψή του έχει “μεγάλη σημασία από οικονομική άποψη, αλλά επίσης από διπλωματική άποψη και από την άποψη της ασφάλειας”.

“Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που ηγούνται στην καινοτομία και την τεχνολογία”, δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια συναντήσεων με ισραηλινούς και κινέζους εκπροσώπους επιχειρήσεων στη Σαγκάη.

“Αν δημιουργήσουμε μια σύμπραξη ανάμεσα στην ικανότητα του Ισραήλ στην επινόηση και στην ικανοτητα της Κίνας στην κατασκευή, θα έχουμε ένα συνδυασμό που κερδίζει”, τόνισε.

Στόχος του Νετανιάχου είναι η επέκταση του διμερούς εμπορίου από τα 8 δισεκ. δολάρια στα 10 δισεκ. δολάρια μέσα σε τρία χρόνια, είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από το γραφείο του.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναχώρησε χθες Τρίτη από το Πεκίνο έπειτα από συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα με τον Σι και τον Λι.

Κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι οι επισκέψεις του Αμπάς και του Νετανιάχου “υπογραμμίζουν την ενεργό συμμετοχή της Κίνας στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής και υπογραμμίζουν το ρόλο της ως υπεύθυνης δύναμης”.

“Ως φίλη τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών, η Κίνα μπορεί να καυχηθεί ότι διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα στη μεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών”, αναφέρεται στο σχόλιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου