ΔΙΕΘΝΗ

Στο φως περιστατικά ακραίας διαθρησκευτικής βίας στη Μιανμάρ

στο-φως-περιστατικά-ακραίας-διαθρησκ-788986

Τη εξαιρετικά βίαιη συμπεριφορά του πλήθους κατά της μουσουλμανικής μειονότητας στην πόλη Μέικτιλα της Μιανμάρ, αλλά και την αδιαφορία της αστυνομίας να παρέμβει καταγράφει βίντεο που έφερε στο φως το BBC.

Στο βίντεο εμφανίζεται πλήθος ανθρώπων να καίει ένα κοσμηματοπωλείο που ανήκει σε μουσουλμάνο (η πλειοψηφία στη χώρα είναι βουδιστές) και στη συνέχεια να καίνε κατοικίες.
Ένας άνδρας εικονίζεται να βρίσκεται στο έδαφος καμένος ενώ άτομο από το πλήθος λέει: «Μην του δίνετε νερό, αφήστε τον να πεθάνει».

Σε άλλο σημείο εικονίζεται ένας άνδρας που προσπαθεί να διαφύγει αλλά τον πιάνουν και τον ξυλοκοπούν. Τελικά τον χτυπούν με ένα σπαθί και τον αφήνουν, πιθανόν νεκρό.

Οι αστυνομικοί εμφανίζονται να κοιτούν αμέτοχοι τα γεγονότα· το βίντεο φαίνεται μάλιστα να έχει γυριστεί από τις Αρχές. Κατά το BBC υπάρχουν και μαρτυρίες αυτοπτών που επιβεβαιώνουν όσα δείχνει το βίντεο.

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που συνέβησαν τον περασμένο μήνα. Άλλοι 200 είχαν πεθάνει πέρυσι σε άλλα περιστατικά διαθρησκευτικής βίας, ενώ χιλιάδες μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Κατά την Human Rights Watch υπάρχουν σαφείς ενδείξεις συνενοχής της κυβέρνησης σε αυτήν την εθνοκάθαρση όπως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος των μουσουλμάνων της επαρχίας Ραχίν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, συνεχίζει η οργάνωση, ήταν αμέτοχες ή σε κάποιες περιπτώσεις πήραν ενεργά μέρος σε επιθέσεις του όχλου κατά μουσουλμάνων σε εννέα κοινότητες. Οι επίσημες Αρχές διέψευσαν αυτές τις αναφορές.

Μετά από σειρά μεταρρυθμίσεων και κινήσεων εκδημοκρατισμού, οι δυτικές χώρες βλέπουν θετικότερα την Μιανμάρ.

Η ΕΕ σε απάντηση ήρε τη Δευτέρα οριστικά κυρώσεις που έχει επιβάλει στο καθεστώς πλην του εμπάργκο όπλων, αν και διατυπώνονταν ερωτήματα για την μεταχείριση των μειονοτήτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου