ΔΙΕΘΝΗ

Στο εδώλιο ο Τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι για «προσβολή θρησκείας»

στο-εδώλιο-ο-τούρκος-πιανίστας-φαζίλ-σ-794493

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σήμερατον διάσημο πιανίστα και συνθέτη Φαζίλ Σάι σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή για την ανάρτηση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δηλώσεων που θεωρήθηκαν υβριστικές για την μουσουλμανική θρησκεία.

Ο Φαζίλ Σάι, ο οποίος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, κρίθηκε ένοχος για εξύβριση των θρησκευτικών πεποιθήσεων μέρους του πληθυσμού, αφού ανάρτησε στο Twitter προκλητικά για τους μουσουλμάνους και το ισλάμ μηνύματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι κατηγορίες εναντίον του προβλέπουν ποινή φυλάκισης έως ενάμισι έτους.

Η συνήγορος του τούρκου βιρτουόζου δεν έκανε καμία δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του δικαστηρίου.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, ο Φαζίλ Σάι, γνωστός επικριτής της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας, είχε παραστεί και είχε διαβεβαιώσει ότι κανένα από τα μηνύματά του δεν είχε ως στόχο την προσβολή του ισλάμ και των πιστών του.

Στη συνέχεια είχε κατηγορήσει με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την διατύπωση των εναντίον του κατηγοριών.

“Ολα αυτά είναι πολιτικά. Από πίσω υπάρχουν οι άνθρωποι του AKP. Θέλουν να με κάνουν να πιστέψω στον Θεό κλείνοντάς με στη φυλακή για ενάμισι χρόνο”, είχε δηλώσει ο τούρκος καλλιτέχνης προαναγγέλλοντας ότι θα αυτοεξορισθεί σε περίπτωση καταδίκης του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου