ΔΙΕΘΝΗ

Δις ισόβια σε Εβραίο για τη δολοφονία δύο Παλαιστινίων

δις-ισόβια-σε-εβραίο-για-τη-δολοφονία-δ-798714

Ποινικό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε έναν αμερικανικής καταγωγής έποικο της Δυτικής Όχθης, τον Τζακ Τάιτελ, θρησκευόμενο ακροδεξιό ακτιβιστή, σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία δύο Παλαιστίνιων.

Ο Τάιτελ, που ζούσε στον οικισμό Σβουτ Ραχήλ, κρίθηκε από το δικαστήριο ένοχος για τη δολοφονία ενός οδηγού λεωφορείου και ενός βοσκού, αμφότερων Παλαιστίνιων, το 1997, όπως και για δύο δολοφονικές απόπειρες, για την κατασκευή και την παράνομη κατοχή όπλων και για υποκίνηση στη βία.

Εκδίδοντας την ετυμηγορία του το δικαστήριο ανέφερε ότι ο Τάιτελ καταδικάζεται δις στην ποινή των ισοβίων δεσμών – μια για την καθεμία δολοφονία που διέπραξε – ενώ καταδικάστηκε ακόμα να καταβάλει αποζημιώσεις στην καθεμιά από τις δύο οικογένειες των θυμάτων του θα 180.000 σεκέλ (36.000 ευρώ).

Ο δικαστής Γιοέντ Κοέν ανέφερε ότι «την επαύριον της επετείου για το Ολοκαύτωμα, δηλαδή της ανάμνησης της μαζικής εξολόθρευσης Εβραίων από μια παρανοϊκή ρατσιστική ιδεολογία (…), ένας άντρας και πρωτίστως ένας Εβραίος οφείλει να μη λησμονεί όσο ζει την εντολή: ’ου φονεύσεις’».

Τα ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί ενός «εβραίου τρομοκράτη» αναφερόμενα στον δολοφόνο.

Ο Τάιτελ, 40 ετών και πατέρας τεσσάρων παιδιών, επιπλέον των δις ισοβίων δεσμών καταδικάστηκε και σε 30ετή κάθειρξη άνευ δυνατότητας αναστολής έκτισης της ποινής, για τέλεση εγκληματικών ενεργειών και δύο δολοφονικές απόπειρες.

Τον Δεκέμβριο, με μια ενδιάμεση δικαστική απόφαση, άλλο δικαστήριο έκρινε ότι ο Τάιτελ δεν είχε μειωμένο – λόγω ψυχασθένειας – καταλογισμό ενώ διέπραττε τα διαλαμβανόμενα στο εις βάρος του κατηγορητήριο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των συνηγόρων του ότι ο ψυχικός του κόσμος διακρινόταν από έντονες μεταπτώσεις και επομένως πρέπει να τού αναγνωριστεί μειωμένη ευθύνη για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε.

Η σύλληψή του έγινε μόλις το 2009.

Ο ίδιος ανέλαβε ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση εν έτει 2008 στην κατοικία του ισραηλινού ιστορικού Ζεέβ Στερνχέλ, που οι ιδέες του είναι διαμετρικώς αντίθετες με τις δικές του.

Επίσης, ανέλαβε την ευθύνη για την ταχυδρομική αποστολή ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος σε αλλόδοξη εβραϊκή οικογένεια. Το δέμα αυτό εξερράγη και ένας έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο Τάιτελ είχε επίσης στραφεί εναντίον των ομοφυλοφίλων, ζητώντας δημοσίως να αφαιρεθεί η ζωή των «σοδομιστών» και υπεραμυνόμενος της επίθεσης το 2009 με στόχο παραδείγματος χάρη ένα Κέντρο αλληλοβοήθειας για τους ομοφυλόφιλους στο Τελ Αβίβ -όπου δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Newsbeast.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου