ΔΙΕΘΝΗ

Wikileaks: Το μυστικό ραντεβού Ετσεβίτ με τον αμερικανό πρεσβευτή

wikileaks-το-μυστικό-ραντεβού-ετσεβίτ-με-τον-α-799065

Μια νέα εφαρμογή των WiliLeaks, η οποία δίνει τη δυνατότητα να ψάξει κανείς τηλεγραφήματα αμερικανικών πρεσβειών από τις δεκαετίες από το 1966 έως το 2010, έφερε στο φως έγγραφα που αποκαλύπτουν την ύπαρξη μιας μυστικής συνάντησης μεταξύ του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Γουίλιαμ Μακόμπερ, και του τότε τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, τρεις μόλις ημέρες πριν την έναρξη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Πρόκειται για ένα τηλεγράφημα το οποίο εστάλη τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουλίου του 1974 από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την ένδειξη «Απόρρητο» και υπό τον τίτλο «Πραξικόπημα στην Κύπρο – Συνάντηση Πρεσβευτή – Πρωθυπουργού» (CYPRUS COUP- AMB-PRIMIN MEETING).

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το τηλεγράφημα αποχαρακτηρίστηκε τον Ιούνιο του 2005, το περιεχόμενό του παραμένει άγνωστο, καθώς όπως αναφέρουν τα συνοδευτικά έγγραφα, το «κείμενο δεν είναι διαθέσιμο».

Όμως οι όροι «Συμφωνία» (Agreement) και «Παράβαση» (Violation), που αναφέρονται στο πάνω μέρος του τηλεγραφήματος, εγείρουν ερωτήματα και αφήνουν ενδείξεις ότι πραγματοποιήθηκε κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου