ΔΙΕΘΝΗ

Διχογνωμία για τα περί 4ης πυρηνικής δοκιμής της Β.Κορέας

διχογνωμία-για-τα-περί-4ης-πυρηνικής-δο-800168

Διίστανται οι απόψεις σχετικά με τις ενδείξεις για προετοιμασίες τέταρτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα. Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν φαίνεται να προετοιμάζεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον, ωστόσο νωρίτερα το υπουργείο Ενοποίησης, αλλά και μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν λόγο για έντονη κινητικότητα στις εγκαταστάσεις – «σημάδια» ετοιμασιών για νέα δοκιμή.

«Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστες κινήσεις που να υποδηλώνουν ότι (η Βόρεια Κορέα) επιθυμεί να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Νωρίτερα, νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Ριό Κιλ-τζάε ανακοίνωσε σε βουλευτές ότι υπάρχουν «σημάδια αυξημένης δραστηριότητας» στις βασικές εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα.

Ο Ριό δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά όταν ρωτήθηκε για αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η Πιονγκγιάνγκ ενέτεινε τη δραστηριότητά της στην υπόγεια πλευρά των ατομικών της δοκιμών, απάντησε ότι «υπάρχουν ενδείξεις».

Παράλληλα, εφημερίδα «JoongAng Ilbo» παρέθεσε δηλώσεις νοτιοκορεάτη αξιωματούχοιυ ο οποίος επιβεβαίωσε κινήσεις ανάλογες με εκείνες της 12ης Φεβρουαρίου, οπότε και πραγματοποιήθηκε η τρίτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

Οπως δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του εντόπισαν «αυξημένη δραστηριότητα εργατικού δυναμικού και οχημάτων» στις εγκαταστάσεις των πυρηνικών δοκιμών Πούνγκιε-ρι στο βορρά.

«Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση, η οποία μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη πριν από την τρίτη πυρηνική δοκιμή», δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα. «Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για προετοιμασία πυρηνικής δοκιμής ή απλά μία στρατηγική άσκησης περαιτέρω πιέσεων σε εμάς και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κιμ Τζανγκ-Σου, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προέδρου Παρκ Γκεούν Χίε, η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει στη δοκιμή αυτή γύρω στις 10 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορεί πλέον να εγγυάται την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Οι δοκιμές μπορεί να πραγματοποιηθούν πριν από τις 15 Απριλίου, επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ. Πριν από την ημερομηνία αυτή η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει μια ανεπιτυχή πυραυλική δοκιμή το 2012, η οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον πρέπει να ήταν δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Τα Ηνωμένα Εθνη επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή της, με την Πιονγκγιάνγκ να απαντά με μία ρητορική απειλών χρήσης πυρηνικών όπλων και επαναλειτουργίας των πυρηνικών της αντιδραστήρων.

Οργισμένη από τις αλλεπάλληλες κυρώσεις, αλλά και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που είναι σε εξέλιξη, η Βόρεια Κορέα ενέτεινε τις τελευταίες εβδομάδες την πολεμική ρητορική.

Μετέφερε σιδηροδρομικώς στις αρχές της εβδομάδες, δύο πυραύλους Μουσουντάν και τους εγκατέστησε σε οχήματα εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες, σύμφωνα με τη Σεούλ.

Οι πύραυλοι Μουσουντάν που παρουσιάστηκαν δημόσια για πρώτη φορά σε στρατιωτική παρέλαση τον Οκτώβριο του 2010, φέρεται να έχουν βεληνεκές 3.000 χλμ., δηλαδή ικανότητα να πλήξουν τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία.

Ο πύραυλος αυτός, αδιευκρίνιστης ακτίνας δράσης, μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 4.000 χλμ. όταν φέρει ελαφρύ οπλικό φορτίο και συνεπώς να πλήξει το νησί Γκουάμ στο Ειρηνικό που απέχει 3.380 χλμ από τη Βόρεια Κορέα και όπου σταθμεύουν 6.000 αμερικανοί στρατιώτες.

«Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη προετοιμασίας πολεμικής σύγκρουσης ευρείας κλίμακας επί του παρόντος αλλά ο Βορράς πρέπει να αναμένει αντίποινα σε περίπτωση ενός τοπικά περιορισμένου πολέμου», προειδοποίησε ο Κιμ Τζανγκ-Σου.

«Οχι» σε πόλεμο λέει το Πεκίνο
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί την ειρήνη και όχι τον πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο ύστερα από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, μία κατάλληλη λύση για το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας είναι ευθύνη όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Μπαν: Να αποφύγει κάθε πρόκληση η Πιονγκγιάνγκ
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, έκανε σήμερα έκκληση στην Πιονγιάνγκ να αποφύγει κάθε «νέα πρόκληση» μετά την ανακοίνωση της Σεούλ ότι ο γείτονάς της προετοιμάζεται για τέταρτη πυρηνική δοκιμή και δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου