ΔΙΕΘΝΗ

Περικοπές δημοσίων δαπανών στην Πορτογαλία

περικοπές-δημοσίων-δαπανών-στην-πορτ-800394

Αυστηρές περικοπές των δημοσίων δαπανών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει μέρος των μέτρων λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πορτογάλος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων αλλά πως θα ληφθούν μέτρα για «τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της παιδείας».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την Παρασκευή ως άνιση και άρα αντίθετη προς το Σύνταγμα την κατάργηση του 14ου μισθού που δίνεται στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας. Η απόφαση αυτή υπολογίζεται ότι στέρησε την κυβέρνηση από εξοικονόμηση 900 εκατ. έως 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πάσος Κοέλιο, η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες για τη χώρα» και περιπλέκει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που είχαν τεθεί από την τρόικα των πιστωτών της Πορτογαλίας, η οποία επωφελείται από τον Μάιο του 2011 ενός σχεδίου διάσωσης 78 δισ. ευρώ.

Ο Πάσος Κοέλιο, που μιλούσε για πρώτη φορά μετά την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εκτίμησε επίσης πως η θέση της Πορτογαλίας είναι στο εξής «πιο ευπρόσβλητη» απέναντι στους πιστωτές της. Μια κατάσταση η οποία είναι ακόμα πιο λυπηρή, σύμφωνα με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, καθώς η χώρα ελπίζει να διαπραγματευτεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο την παράταση της αποπληρωμής των δανείων της.

Υπογράμμισε επίσης πως στο εξής η Πορτογαλία δεν είναι διασφαλισμένο ότι θα λάβει από τους εταίρους της μία νέα δανειακή δόση στο πλαίσιο του συνολικού δανείου των 78 δισ. ευρώ, όπως είχε προβλεφθεί μετά την τελευταία εξέταση των δημοσιονομικών της χώρας που τελείωσε στις αρχές Μαρτίου.

Ο Πάσος Κοέλιο διαβεβαίωσε ωστόσο που θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την τήρηση των δεσμεύσεων ενώπιον των δανειστών και πως δεν τίθεται θέμα να ζητήσει ένα νέο σχέδιο διάσωσης. «Η κυβέρνηση θα τηρήσει όλους τους στόχους του προγράμματος βοήθειας και επαναβεβαιώνει την τήρηση των εσωτερικών και εξωτερικών δεσμεύσεων του πορτογαλικού κράτους», τόνισε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου