ΔΙΕΘΝΗ

Στάση εργασίας στο BBC αναστατώνει το πρόγραμμά του

στάση-εργασίας-στο-bbc-αναστατώνει-το-πρ-715011

Οι υπηρεσίες του BBC στη Βρετανία και το εξωτερικό αντιμετώπισαν μεγάλη αναστάτωση το απόγευμα της Πέμπτης εξαιτίας της 12ωρης στάσης εργασίας που κήρυξαν τα σωματεία δημοσιογράφων και τεχνικών.

Οι στάσεις εργασίας έγιναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δρομολογημένες απολύσεις και για τις συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται λόγω των περικοπών στο πλαίσιο του προγράμματος της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Η στάση είναι η δεύτερη κινητοποίηση σε δύο μήνες, έπειτα από την 24ωρη απεργία τον περασμένο Φεβρουάριο που επηρέασε τη μετάδοση πολλών προγραμμάτων, κυρίως των ειδησεογραφικών δελτίων στο 24ωρο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC News24 και στην ραδιοφωνική Διεθνή Υπηρεσία του.

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ) και το σωματείο τεχνικών Bectu επιχειρηματολόγησαν ότι η στάση ήταν επιτακτική λόγω της κατάργησης θέσεων εργασίας λόγω της πολιτικής λιτότητας, της ακύρωσης προγραμμάτων, του φόρτου εργασίας που επιβάλλουν οι νέες δραστηριότητες στον ψηφιακό τομέα και το «απίστευτο επίπεδο» εκμετάλλευσης από τους ιεραρχικά προϊστάμενους.

Η NUJ σημειώνει πως «οι περικοπές επιφέρουν αύξηση των ωρών εργασίας και άγχος». Σύμφωνα με τα σωματεία, το BBC από το 2004 έχει καταργήσει 7.000 θέσεις εργασίας και σκοπεύει να καταργήσει άλλες 2.000, εφαρμόζοντας περικοπές 20% στον προϋπολογισμό του. Τα σωματεία ζητούν ένα εξάμηνο μορατόριο στις απολύσεις, προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Η διεύθυνση του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου εξέφρασε την «απογοήτευσή της» για τη νέα στάση εργασίας. Οι περικοπές αποφασίσθηκαν εξαιτίας του παγώματος της κρατικής επιχορήγησης που χορηγείται στο BBC, στα πλαίσια της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου