ΔΙΕΘΝΗ

Ελεύθερος με εγγύηση ο Όσκαρ Πιστόριους

ελεύθερος-με-εγγύηση-ο-όσκαρ-πιστόριο-18267

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ενός εκατομμυρίου ραντ (85.000 ευρώ) και υπό όρους αφέθηκε ο Όσκαρ Πιστόριους, μέχρι να δικαστεί για τον φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, όπως αποφάσισε το δικαστήριο της Πρετόρια.

Ο κ. Πιστόριους θα πρέπει ακόμα να παραδώσει τα όπλα και το διαβατήριό του, να μην επιστρέψει στο σπίτι του, να μην έρχεται σε επαφή με τους μάρτυρες στην υπόθεση, να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα και να μην καταναλώνει αλκοόλ.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο δικαστής Ντέσμοντ Νερ ανέφερε ότι η κατηγορούσα αρχή δεν παρουσίασε πειστικά επιχειρήματα ότι ο κατηγορούμενος έχει βίαιο χαρακτήρα, ούτε ότι υπάρχει ο κίνδυνος φυγής του στο εξωτερικό, δεδομένου ότι είναι πολύ γνωστό πρόσωπο και επιπλέον δεν θα μπορούσε να ζήσει ως φυγάς.

Στο άκουσμα της είδησης, οι συγγενείς και οι υποστηρικτές του παραολυμπιονίκη ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στην αίθουσα του δικαστηρίου, αν και ο ίδιος, σύμφωνα με ανταποκριτές, έμεινε ανέκφραστος.

Ο δικαστής ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 4 Ιουνίου. Εάν ο Πιστόριους κριθεί ένοχος για τον φόνο εκ προμελέτης της Στέενκαμπ ενδέχεται να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο κ. Πιστόριους αρνείται την κατηγορία της δολοφονίας εκ προμελέτης που του έχει απαγγελθεί, υποστηρίζοντας ότι σκότωσε τη Στέενκαμπ κατά λάθος επειδή νόμιζε ότι επρόκειτο για διαρρήκτη.

Η Στέενκαμπ πέθανε αφού δέχτηκε τρεις σφαίρες στο σπίτι του κ. Πιστόριους στις 14 Φεβρουαρίου.

Ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ είχε δηλώσει ότι δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο κ. Πιστόριους μόνο και μόνο επειδή είναι διάσημος και ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει.

Ο επικεφαλής της υπεράσπισης Μπάρι Ρου υποστήριξε ότι οι αποκαλύψεις για τον επικεφαλής των αστυνομικών ερευνών Χίλτον Μπόθα – που απομακρύνθηκε χθες από τη θέση αυτή καθώς έγινε γνωστό ότι αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας – υπονόμευσαν τα επιχειρήματα των κατηγόρων. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι ο αθλητής είναι τόσο αναγνωρίσιμος που δεν υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου