ΔΙΕΘΝΗ

Μετάλλιο δημοσιογραφίας με…ναζιστικό παρελθόν

μετάλλιο-δημοσιογραφίας-μεναζιστι-24116

Κάθε χρόνο η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG) βραβεύει δημοσιογράφους που συμβάλλουν στην κατανόηση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το βραβείο φέρει το όνομα ενός ναζί.

Το διακεκριμένο μετάλλιο «Ρούντολφ Φόγκελ», με το οποίο, εδώ και 20 χρόνια, βραβεύονται δημοσιογράφοι, που εργάζονται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη συμβάλλοντας στην καλύτερη ενημέρωση γύρω από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής συνδέεται εδώ και λίγες μέρες με ένα….μίνι σκάνδαλο.

Απονέμεται από την SOG στο όνομα του Γερμανού δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Ρούντολφ Φόγκελ, ο οποίος αν και πολιτικός με περγαμηνές στην μεταπολεμική Γερμανία, εργάζονταν πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου ως προπαγανδιστής του ναζιστικού καθεστώτος.

Είχε μάλιστα «υπηρετήσει» μεταξύ άλλων στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, στο Βελιγράδι, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου έφτασε την 1η Μαρτίου του 1943 ως «συνεργάτης με ειδικές γνώσεις». Ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι σημαίνει «ειδικές γνώσεις».

Γεγονός πάντως είναι ότι τον Μάρτιο του 1943 ξεκίνησε υπό τον αρχηγό των SS Αλόις Μπρούνερ, δεξί χέρι του Ρούντολφ Άιχμαν, ο εκτοπισμός σχεδόν 50.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Μήπως ο Ρούντολφ Φόγκελ βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη για να βοηθήσει στη μεταφορά των Εβραίων; Δυστυχώς δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την αποστολή του Φόγκελ στην Ελλάδα.

Ζητούμε συγγνώμη για την παράλειψη

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Γκέρνοτ Έρλερ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε τη λύπη του σε συνέντευξή του στην DW κάνοντας λόγο για σημαντική παράλειψη:

«Η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τη λύπη μας. Δυστυχώς αμελήσαμε να ψάξουμε περισσότερο τη βιογραφία του Ρούντολφ Φόγκελ. Για μας ήταν ο πρόεδρος της Εταιρείας μας, ήταν βουλευτής από το 1949 μέχρι το 1964, ήταν 4 χρόνια πρέσβης στον ΟΟΣΑ, για μια σύντομη περίοδο ακόμα και υφυπουργός. Παρασημοφορήθηκε μάλιστα με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας. Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν ασχοληθήκαμε περισσότερο με το παρελθόν του. Επιπλέον συνέβαλλε αποφασιστικά στα πρώτα χρόνια της Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ήταν ο εμπνευστής του Μεταλλίου, χωρίς ποτέ να κινήσει τις υποψίες σε κάποιο μέλος της Εταιρείας μας».

Ένας δημοσιογράφος ρίχνει φως στην υπόθεση

Το σκάνδαλο με το βραβείο αποκαλύφθηκε πρόσφατα, όταν ο ανταποκριτής της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung στο Βελιγράδι Αντρέας Ερνστ, ο οποίος είχε επιλεγεί για το μετάλλιο δημοσιογραφίας της Εταιρίας ΝΑ Ευρώπης δεν το αποδέχθηκε επειδή φέρει το όνομα ενός ναζί δημοσιογράφου. Χαρακτήρισε μάλιστα το Μετάλλιο «ντροπή».

Σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ένας από τους βραβευθέντες δημοσιογράφος, ο Μίχαελ Μάρτενς, παρατηρεί εύστοχα ότι το αργότερο από το 2005 υπάρχει στη –όχι και πάντα αξιόπιστη- διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, η βιογραφία του Ρούντολφ Φόγκελ, στην οποία τονίζεται ότι «ήταν μέλος της προπαγανδιστικής μηχανής των SS στη Θεσσαλονίκη». Κανείς από τους βραβευθέντες δεν μπήκε δυστυχώς στο κόπο να πληροφορηθεί περισσότερα για τον Ρούντολφ Φόγκελ.

Ας σημειωθεί ότι στους βραβευθέντες ανήκει ο πρώην δημοσιογράφος του συγκροτήματος Springer και μετέπειτα κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο Γιοχάνες Γκρότσκι, σήμερα πρόεδρος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, η πρώην ανταποκρίτρια του Spiegel στο Βελιγράδι Ρενάτε Φλόταου και ο Σουηδός συγγραφέας και ανταποκριτής της σουηδικής εφημερίδας Svenska Dagbladet Ρίχαρντ Σβάρτς.

Έχουν βραβευθεί επίσης δημοσιογράφοι της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας, του Γερμανικού Πρακτορείο Ειδήσεων, της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau και της αυστριακής Der Standard. Η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετονόμασε την περασμένη Παρασκευή το μετάλλιο δημοσιογραφίας «Ρούντολφ Φόγκελ» σε «Βραβείο δημοσιογραφίας της Εταιρείας ΝΑ Ευρώπης».

«Με επιστολή μας ζητήσαμε συγγνώμη από τους 20 βραβευθέντες. Δημοσιεύσαμε επίσης τη λύπη μας για το λάθος στην ιστοσελίδα της Εταιρείας. Ήταν μια παράλειψη να μην αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες παρά τις δυνατότητες που προσφέρει πλέον εδώ και μερικά χρόνια το διαδίκτυο», δήλωσε ο Γκέρνοτ Έρλερ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου