ΔΙΕΘΝΗ

Κρέας αλόγου και… στη Γερμανία!

κρέας-αλόγου-και-στη-γερμανία-24816

Κρέας αλόγου εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε συσκευασία με κατεψυγμένα λαζάνια στη Γερμανία, έγινε γνωστό σήμερα, Πέμπτη, από τον διανομέα του συγκεκριμένου προϊόντος, την αλυσίδα καταστημάτων Real.

Η Real έχει ήδη αποσύρει για προληπτικούς λόγους από τα ράφια των σούπερμάρκετ της το συγκεκριμένο προϊόν της μάρκας φθηνών προϊόντων «Τip» και οι αναλύσεις που έγιναν σε εργαστήρια έδειξαν χθες την παρουσία κρέατος αλόγου, παραδέχθηκε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της. Η Real τονίζει ακόμα ότι πρόκειται για ένα «καθαρά προληπτικό μέτρο, γιατί ως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών». Η εταιρεία Real που αριθμεί 316 καταστήματα στη Γερμανία, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι συνεργάζεται με τις αρχές, τους προμηθευτές της και με το υπουργείο Γεωργίας και Κατανάλωσης «ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα ώστε οι πελάτες να αγοράζουν προϊόντα που θεωρούνται υπεράνω υποψίας».

«Οι αρχές πρέπει να εξακριβώσουν πόση ποσότητα κρέατος αλόγου υπάρχει στις συσκευασίες αυτές”, δήλωσε σήμερα το πρωί η υπουργός Κατανάλωσης ’Ιλσε ’Αιγκνερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και υπογράμμισε ότι “οι εταιρείες αντέδρασαν αποσύροντας τα ύποπτα προϊόντα από την αγορά». Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Edeka, ο μεγαλύτερος διανομέας τροφίμων της Γερμανίας, πραγματοποιεί και αυτή σειρά αναλύσεων στα προϊόντα αυτά, όπως και η γερμανική εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων και η αλυσίδα καταστημάτων Kaiser’s-Tengelmann.

Η γερμανική κυβέρνηση έκανε λόγο χθες για τις πρώτες ύποπτες συσκευασίες έτοιμων γευμάτων με λαζάνια που πωλήθηκαν με παραπλανητική ετικέτα σε έμπορο στο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας, αυτό της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Οι γερμανικές αρχές ειδοποιήθηκαν προχθές το βράδυ από τις αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ενός συστήματος προειδοποίησης που έχει τεθεί σε λειτουργία στην Ευρώπη.

Η ΕΕ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης μια εσκτρατεία τεστ DNA σε όλα τα κράτη μέλη και ένα συντονισμό των ερευνών από την Europol, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες.

Εκρός από τα 2.500 τεστ DNA στις συσκευασίες γευμάτων βοείου κρέατος που θα πραγματοποιηθούν για τρεις μήνες από την 1η Μαρτίου σε όλη την Ευρώπη, η ΕΕ ζήτησε από τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν 4.000 ελέγχους για να εντοπίσουν την πιθανή παρουσία φενυλβουταζόνης, μιας αντιφλεγμονώδους ουσίας που χορηγείται στα άλογα και η οποία καθιστά το κρέας αυτό ακατάλληλο προς κατανάλωση.

Η υπόθεση αυτή ήλθε στο φως με την ανακάλυψη την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία συσκευασιών με λαζάνια της μάρκας Findus οι οποίες έφεραν ετικέτα με την ένδειξη βόειο κρέας, αλλά περιείχαν κρέας αλόγου. Τα προϊόντα αυτά είχαν παρασκευστεί από τη γαλλική εταιρτεία Comigel.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου