ΔΙΕΘΝΗ

Η γυναίκα που δοκίμαζε το φαγητό του Χίτλερ

η-γυναίκα-που-δοκίμαζε-το-φαγητό-του-χί-24901

Στα 95 της σήμερα η Γερμανίδα Μάργκοτ Βελτ μιλάει πρώτη φορά. Ήταν μία από τις 15 γυναίκες που δοκίμαζαν ως πειραματόζωα το φαγητό του Χίτλερ.

Στο “Λημέρι του Λύκου”, αφηγείται στους Times του Λονδίνου, στο περιβόητο καταφύγιο στο χωριό Γκέρλιτς της Ανατολικής Πρωσίας, ο Χίτλερ πέρασε 800 ημέρες. Από το 1941 έως τον Νοέμβριο του 1944.

Για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, η Βελτ και 15 ακόμη γυναίκες «εργάζονταν» σε ένα παρακείμενο κτίριο. “Δουλειά μας ήταν να δοκιμάζουμε το φαγητό του Χίτλερ πριν από εκείνον. Αν φοβόμουν; Ασφαλώς. Εάν ήταν όντως δηλητηριασμένο, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα. Δεν είχαμε επιλογή όμως”.

Η διαδικασία ήταν η ίδια κάθε μέρα: “Μεταξύ 11 και 12 ακριβώς δοκιμάζαμε το φαγητό και μόνο αφού είχαμε φάει και οι 15 το πήγαιναν στο καταφύγιο”. Τη μία τουλάχιστον ώρα που μεσολαβούσε, οι Γερμανοί υπάλληλοι περίμεναν για τυχόν επιδράσεις του φαγητού στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Βελτ, της μοναδικής εν ζωή δοκιμάστριας ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος. Το μενού αποτελούνταν από “τα πιο εκλεκτά φρέσκα λαχανικά, από σπαράγγια έως πιπεριές και μπιζέλια τα οποία σερβίρονταν με ρύζι και σαλάτες. Ήταν πολύ νόστιμα. Δεν υπήρχε όμως κρέας και δεν θυμάμαι να υπήρχε ούτε ψάρι. Τα ποτά τα πήγαιναν αλλού”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου