ΔΙΕΘΝΗ

Κάθειρξη 10 ετών σε ιταλό αξιωματούχο για εμπλοκή σε επιχείρηση της CIA

κάθειρξη-10-ετών-σε-ιταλό-αξιωματούχο-γι-26245

Σε δέκα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ιταλικού στρατού, για το ρόλο τον οποίο έπαιξε στην απαγωγή αιγύπτιου μουσουλμάνου κληρικού στο Μιλάνο, την οποία διοργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρώην σταθμάρχης της CIA στη Ρώμη Τζέφρι Καστέλι είχε καταδικαστεί νωρίτερα μέσα στο Φεβρουάριο ερήμην σε επτά χρόνια κάθειρξη για την απαγωγή του ιμάμη Αμπού Ομάρ το 2003.

Ο Ομάρ είχε οδηγηθεί από το Μιλάνο στην Αίγυπτο και είχε ανακριθεί στα πλαίσια της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

Το εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε το Νικόλο Πολάρι πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Σίζμι σε δεκαετή κάθειρξη, ενώ ο υπάρχηγός του στην υπηρεσία Μάρκο Μαντσίνι καταδικάστηκε σε εγκλεισμό εννέα ετών.

Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης προσωρινή αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ στον ιμάμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Άνσα, καθώς και 500.000 ευρώ στη σύζυγό του.

Ο συνήγορος του Πολάρι σημείωσε ότι ο ιταλός πρώην αξιωματούχος θα εφεσιβάλει την απόφαση στον ανώτατο δικαστικό βαθμό.

Μέχρι να εκδικαστεί και η τελευταία έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο Πολάρι δεν θα φυλακιστεί.

Ο Αμπού Ομάρ ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε επί επτά μήνες στην Αίγυπτο μετά τη μεταφορά του, ενώ την εποχή της απαγωγής του ήταν κάτοικος Ιταλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου