ΔΙΕΘΝΗ

Τα άπλυτα των βικτωριανών διαζυγίων βγαίνουν ξανά στη φόρα

τα-άπλυτα-των-βικτωριανών-διαζυγίων-β-42643

Η βικτωριανή εποχή, ο χρυσός αιώνας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι σήμερα έχει την φήμη μιας εποχής με αυστηρά ήθη και καθωσπρέπει αριστοκράτες. Ωστόσο τα έγγραφα από τις δίκες για διαζύγια της εποχής που δημοσίευσε το Ancestry.co.uk δείχνουν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα πράγματα ήταν σαφώς διαφορετικά.

Λόγω κόστους μόνο οι πλουσιότεροι μπορούσαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να χωρίσουν, αναφέρει το Reuters. Πολύ συχνά ήταν ευγενείς, οι δικαστικές περιπέτειες των οποίων καταγράφονταν στον Τύπο της εποχής σαν σαπουνόπερες.

Ο νόμος ήταν ευνοϊκότερος για τους άνδρες που έπρεπε απλώς να αποδείξουν τη μοιχεία. Οι γυναίκες έπρεπε για να πάρουν διαζύγιο να προσκομίσουν αποδείξεις, πέρα από τη μοιχεία, και για εγκατάλειψη ή ξυλοδαρμό.

Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις ήταν αυτή της Ιζαμπέλα Ρόμπινσον, από την οποία ζήτησε διαζύγιο ο άνδρας της γιατί στο ημερολόγιό της κατέγραφε την παθιασμένη σχέση της με ένα νεότερο εραστή.

Παρά το ότι το ημερολόγιο χρησιμοποιήθηκε σαν πειστήριο και βγήκε στον Τύπο προκαλώντας σκάνδαλο για την τολμηρή γλώσσα του, η Ρόμπινσον υποστήριξε ότι ήταν πλαστό και κέρδισε τη δίκη.

Σε μια άλλη περίπτωση ο βαρονέτος Μόρνταουντ μήνυσε τη γυναίκα του για τις πολλαπλές σχέσεις της με άλλους άνδρες. Μέσα στους εραστές της λαίδης φερόταν και ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας. Εντέλει η φήμη δεν επιβεβαιώθηκε, η λαίδη χαρακτηρίστηκε ψυχοπαθής και κλείστηκε ισόβια σε ίδρυμα.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που ένας από τους δύο συζύγους ζητά διαζύγιο λόγω της αδυναμίας του άλλου να εκπληρώσει τα συζυγικά του (ή της) καθήκοντα. Σε δίκη του 1893 καταγράφεται μάλιστα η διαπιστωμένη ανικανότητα ενός άνδρα «η οποία δεν θεραπεύεται με φάρμακα ή τέχνη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου