ΔΙΕΘΝΗ

«Μαϊμού» ο διάσημος οικονομολόγος Ντα Σίλβα

μαϊμού-ο-διάσημος-οικονομολόγος-ντ-42751

Ο Πορτογάλος που «μάγεψε» με τις αναλύσεις του, αλλά και με τα ψεύτικα πτυχία και πιστοποιητικά

Η καριέρα του 61χρονου Αρτούρ Μπατίστα ντα Σίλβα τελικά αποδείχθηκε ότι στηριζόταν σε πολλαπλά ψεύδη, συνοδευμένα από πλαστά πιστοποιητικά και πτυχία. Πρώην σύμβουλος του προέδρου της Πορτογαλίας, πρώην σύμβουλος της Παγκόσμια Τράπεζας, οικονομικός αναλυτής στον ΟΗΕ και καθηγητής στις ΗΠΑ ήταν κάποιες από τις ιδιότητες που ουδέποτε είχε κατακτήσει ο κ. Ντα Σίλβα, αν και υποστήριζε το αντίθετο.

Ο προσποιούμενος ως επιφανής οικονομολόγος δεν υπήρξε καθηγητής Κοινωνικής Οικονομίας στο Κολέγιο Μίλτον του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, όπως ο ίδιος υποστήριζε. Το κολέγιο δεν λειτουργούσε από το 1982. Δεν συμμετείχε, επίσης, σε έρευνα του ΟΗΕ για τις επιδράσεις της ύφεσης στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου ούτε παρείχε υπηρεσίες συμβούλου στον πρόεδρο της Πορτογαλίας ή στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Οπως προέκυψε από πληροφορίες του πορτογαλικού Τύπου και ειδικότερα του περιοδικού Visao, ο κ. Ντα Σίλβα έχει στο παρελθόν περάσει μέρος της ζωής του στη φυλακή, αιφνιδιάζοντας τους πρώην συγκρατουμένους του από τη μεγάλη δημοτικότητά του ως οικονομολόγος.

Η διατριβή δε που παρουσίασε σε εκδήλωση του φιλανθρωπικού ινστιτούτου Ακαντεμία ντε Μπακαλιάου, με τίτλο «Ανάπτυξη, Ανισότητα και Φτώχεια» δεν ήταν καν δικό του δημιούργημα, αλλά «υπεξαιρέθηκε» από στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε εκδήλωση της Ακαντεμία ντε Μπακαλιάου, μεγάλης φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Πορτογαλία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ο κ. Ντα Σίλβα εμφανίστηκε εφοδιασμένος με επαγγελματικές κάρτες όπου αναφέρονταν κάποια από τα προαναφερόμενα ψευδή επιτεύγματα σε μια πλασματική καριέρα.

Εκτοτε έχει ασκήσει έντονη κριτική στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, δίνοντας συνεντεύξεις είτε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso είτε στον ραδιοφωνικό σταθμό TSF. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, το κοινό τον χειροκρότησε εκτενώς μετά από ομιλία που παρέδωσε τον προηγούμενο μήνα στο International Club, μια πολιτισμική και κοινωνική οργάνωση.

Σήμερα κατηγορεί τα ΜΜΕ για «κυνήγι μαγισσών» εις βάρος του, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στον ρόλο του επικριτή των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στην Πορτογαλία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου