ΔΙΕΘΝΗ

Δημόσια βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία ετοιμάζουν στις ΗΠΑ

δημόσια-βιβλιοθήκη-χωρίς-βιβλία-ετοι-48539

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, η νέα δημόσια βιβλιοθήκη που θα ανοίξει φέτος τις πόρτες της στην κομητεία Μπέξαρ του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, δεν θα έχει βιβλία! Όχι πραγματικά τουλάχιστον, αφού τα ράφια της θα είναι γεμάτα με σκληρούς δίσκους με e-books, και τις κατάλληλες συσκευές για να τα διαβάσει ο ενδιαφερόμενος.

Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο δημόσια e-βιβλιοθήκη, με την ευρηματική ονομασία biblio-tech και προβλέπεται να λειτουργήσει από φέτος στην κομητεία Μπέξαρ του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, ενώ λόγω της έλλειψης φυσικών βιβλίων, δεν χρειάζεται μεγάλους χώρους, γι’ αυτό θα καταλαμβάνει μια έκταση μόλις 460 τετραγωνικών μέτρων.

Από κάποια άποψη θα μοιάζει με μια παραδοσιακή βιβλιοθήκη, μόνο που αντί για ατέλειωτους διαδρόμους με βιβλία, θα περιλαμβάνει διαδρόμους με επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης (φορητούς Η/Υ, ταμπλέτες, e-readers).

Οι αναγνώστες θα μπορούν να δανείζονται τις ίδιες τις συσκευές ανάγνωσης, μαζί με όποια ηλεκτρονικά βιβλία θέλουν, ενώ αν έχουν δική τους συσκευή, θα τη φέρνουν στη βιβλιοθήκη, όπου θα «φορτώνουν» τα e-books της επιλογής τους. Επίσης ηλεκτρονικά θα γίνεται και η επιστροφή των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω του διαδικτύου.

Ακόμη, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι μ τη νέα τεχνολογία, η βιβλιοθήκη θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους διάφορες πληροφορίες και γνώσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, ενώ θα υπάρχει και ένας ειδικός χώρος όπου τα μικρά παιδιά θα εξοικειώνονται διαδραστικά με τις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Παρολαυτά, η πρωτοποριακή αυτή βιβλιοθήκη δεν θα αποφύγει τελείως το χαρτί, αφού θα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί, να εκτυπώσει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ή μέρος του έναντι κάποιου τιμήματος

Πηγή: iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου