ΔΙΕΘΝΗ

Σε τραγική κατάσταση χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, ανεξέλεγκτη βία στο εσωτερικό

σε-τραγική-κατάσταση-χιλιάδες-σύροι-π-49467

Ο θάνατος έντεκα παιδιών από βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων σε διαφορετικά περιστατικά σε όλη τη Συρία καταδεικνύει με τον τραγικότερο τρόπο το πόσο ανεξέλεγκτη είναι η εμφύλια σύγκρουση στη χώρα ενώ έρχεται την ώρα που δεκάδες χώρες ετοιμάζονται να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ερευνηθούν τα εγκλήματα πολέμου στη χώρα. Σε τραγική κατάσταση χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα της πολεμικής και της σεξουαλικής βίας, διαπιστώνει ανθρωπιστική οργάνωση.

Οκτώ παιδιά, ηλικίας από 9 μηνών μέχρι 14 ετών, καθώς και πέντε γυναίκες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Μουανταμιγιάτ αλ Σαμ, στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλα δύο παιδιά, ηλικίας 6 και 7 ετών, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του στρατού σε μια κοινότητα κοντά στη Δαμασκό ενώ ένα παιδί έχασε τη ζωή του στο Χαλέπι, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει το Συριακό Παρατηρητήριο.

Εν τω μεταξύ, η Ελβετία αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας , το οποίο συνυπογράφεται από 52 χώρες, με το οποίο ζητείται να συγκληθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία.

Επειδή η Συρία δεν είχε συμφωνήσει στη δημιουργία του ΔΠΔ, χρειάζεται να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας την παρέμβαση του Δικαστηρίου.

Παράλληλα, μια ζοφερή εικόνα για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας δίνει η ανθρωπιστική οργάνωση International Rescue Committee: η κατάσταση στη χώρα γίνεται όλο και χειρότερη και η διεθνής βοήθεια δεν επαρκεί.

Ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων, κατά την IRC, εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω περιστατικών βιασμών και σεξουαλικής βίας, πολλές φορές ακόμα και μπροστά στα μέλη της οικογένειας των θυμάτων. Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης για τα θύματα.

Μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν, οι πρόσφυγες έχουν την ατυχία να είναι αντιμέτωποι με ένα από τους βαρύτερους χειμώνες των τελευταίων ετών. Πολλοί μάλιστα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, δεν φορούν ένα βαρύτερο ρούχο που θα τους προστατέψει κάπως από το κρύο, αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC.

Πυραύλους χρησιμοποιεί (και πάλι) ο στρατός

Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς –κατά πάσα πιθανότητα Scud– την Κυριακή, αυξάνοντας σε πάνω από 20 τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εντός του μήνα.

Οι πύραυλοι, που φαίνεται ότι εκτοξεύτηκαν εναντίον στόχων στις τάξεις των αντικαθεστωτικών, έπεσαν σε συριακό έδαφος, κυρίως στη βόρεια Συρία, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Συμφώνου.

Ορισμένοι από τους πυραύλους έπεσαν «αρκετά κοντά» στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, πρόσθεσε. Στην περιοχή, εντός του τουρκικού εδάφους θα αναπτυχθούν συστοιχίες πυραύλων Patriot, μετά το αίτημα της Άγκυρας για να ενισχυθούν οι άμυνές της έναντι ενδεχόμενων πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία. Οι συστοιχίες αναμένεται ότι θα είναι επιχειρησιακές στα τέλη του Ιανουαρίου.

Πόλεμος κατά του Μπραχίμι

Εν τω μεταξύ, και ενώ η εξέγερση που εξελίχτηκε σε εμφύλιο πλησιάζει στο τρίτο έτος της, στο διπλωματικό πεδίο επικρατεί στασιμότητα.

Τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης εξαπέλυσαν νέα επίθεση σε βάρος του διεθνούς μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι, τον οποίο χαρακτήρισαν «ηλικιωμένο τουρίστα» και τον κάλεσαν «ν’ αφήσει ήσυχους» τους Σύρους αν δεν έχει να προτείνει κάποια λύση.

Οι συριακές Αρχές υποτιμούν συστηματικά τον 79χρονο Αλγερινό διπλωμάτη μετά την κριτική που άσκησε στο σχέδιο εξόδου από την κρίση που πρότεινε στις 6 Ιανουαρίου ο Άσαντ, ο οποίος απέρριψε την πιθανότητα απομάκρυνσής του από την εξουσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου