ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκασαν μονόχειρα επειδή… χειροκροτούσε

καταδίκασαν-μονόχειρα-επειδή-χειρο-50151

Ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης, όπως συνομολογούν το σύνολο σχεδόν των
πολιτικών ηγετών παγκοσμίως, αντιμετωπίζει με τον «παραδοσιακό» τρόπο των
αυταρχικών πολιτικών ο,τιδήποτε θεωρεί ότι τον απειλεί: με φυλάκιση. Ακόμη και
όταν κάποιοι τον χειροκροτούν!

Στην προεδρία της Λευκορωσίας από το 1994, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο εξοντώνει συστηματικά αντίπαλα κόμματα και πολιτικούς και «σαρώνει» στις εκλογές με ποσοστά σταλινικού τύπου, άνω του 90% (αν και στις τελευταίες «συμβιβάστηκε» με ένα 80%).

Οι πολίτες δεν μπορούσαν να εκφράσουν την οργή και την απέχθειά τους, μέχρι που κάποιοι άρχισαν να τον χειροκροτούν ειρωνικά, όπως και τους συνεργάτες του: η ιδέα γρήγορα εξελίχθηκε σε νέο κίνημα αμφισβήτησης και ο Λουκασένκο απάντησε κατάλληλα: απαγόρευσε με νόμο το χειροκρότημα!

Η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει όποιον χειροκροτούσε και συχνά και αυτούς που στέκονταν κοντά, ακόμη και απλώς έμοιαζαν έτοιμοι να χειροκροτήσουν. Και τα δικαστήρια υπάκουσαν και αυτά στον παραλογισμό, ακόμη και στις πιο προφανείς περιπτώσεις.

Η τελευταία που κάνει το γύρο του κόσμου, αφορά τον Κονσταντίν Κάπλιν, που καταδικάστηκε αν και είχε σοβαρά τεκμήρια υπέρ της αθωότητάς του: έχει μόνο ένα χέρι!

«Η δικαστής διάβασε το κατηγορητήριο» θυμάται ο Κάπλιν, «και ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι πράγματι χειροκροτούσα … Η πρόεδρος ήταν εμφανές ότι ντρεπόταν για τον εαυτό της, αλλά μου επέβαλε την ποινή».

Στο περιθώριο αυτής της ιστορίας, λευκορώσος δημοσιογράφος είπε στα δυτικά ΜΜΕ ότι έχει υπάρξει και καταδίκη κωφάλαλου επειδή φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου