ΔΙΕΘΝΗ

Διέκοψε τις διακοπές του ο Ομπάμα λόγω «δημοσιονομικού γκρεμού»

διέκοψε-τις-διακοπές-του-ο-ομπάμα-λόγω-62574

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέκοψε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στη Χαβάη και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να διαπραγματευθεί μια συμβιβαστική λύση με τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να αποτραπεί ο αποκαλούμενος «δημοσιονομικός γκρεμός».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει από τη Χαβάη την Τετάρτη το βράδυ και με δεδομένη τη διαφορά ώρας ανάμεσα στο νησί και την αμερικανική ενδοχώρα, αναμένεται στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη.

Παρά τις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ο κ. Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, θα τεθούν σε εφαρμογή δραστικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις στη φορολογία για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε πάντως την Τετάρτη, ότι «οι γραμμές επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτές».

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φτάνουν το νόμιμο όριο του δημόσιου χρέους, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, και γι΄ αυτό πρέπει να ληφθούν «έκτακτα μέτρα» για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι το μέγιστο νόμιμο χρέος θα φτάσει (στο όριο του) την 31η Δεκεμβρίου…Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει σύντομα έκτακτα μέτρα που επιτρέπονται από το νόμο»,ανέφερε ο κ. Γκάιτνερ σε επιστολή του προς τα βασικά μέλη του Κογκρέσου.

Όπως εξήγησε, τα μέτρα αυτά ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, και υπό ομαλές συνθήκες θα δώσουν περιθώριο δύο μηνών στα δημόσια ταμεία, αλλά η «αβεβαιότητα» των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζει την πρόβλεψη για τη διάρκεια της ζωής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου