ΔΙΕΘΝΗ

Στην ίδια ευθεία Αθήνα, Κάιρο, Δαμασκός…

στην-ίδια-ευθεία-αθήνα-κάιρο-δαμασκός-62697
Συνεχίζονται οι τιμές και τα εγκώμια για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ανακηρύχθηκε χθες για δεύτερη φορά από το περιοδικό «TIME» «Πρόσωπο της Χρονιάς». Μετά το Νόμπελ Ειρήνης, το 2009, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει τον τίτλο του «αρχιτέκτονα της νέας Αμερικής», που όμως έχει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, όπως «τις περαιτέρω ταραχές σε Αθήνα, Κάιρο και Δαμασκό»!
Το περιοδικό δικαιολογεί τη διόλου πρωτότυπη επιλογή του –σχεδόν κάθε πρόεδρος από την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ έχει ανακηρυχθεί πρόσωπο της χρονιάς τουλάχιστον μία φορά-, λέγοντας πως ο Ομπάμα «εξασφάλισε μια νέα πλειοψηφία, μετέτρεψε την αδυναμία σε ευκαιρία και επεδίωξε, παρά τις αντιξοότητες, να δημιουργήσει μια τελειότερη πολιτειακή ένωση». Ο κυριότερος λόγος όμως είναι «οι αλλαγές στη δημογραφία της Αμερικής και η ιδιαίτερη ικανότητα του Ομπάμα να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός. Οταν το όνομά του βρίσκεται στο εκλογικό ψηφοδέλτιο, η επόμενη Αμερική –μια καινούργια, πιο πολυσυλλεκτική Αμερική- πηγαίνει στις κάλπες».
Το cover story που συνοδεύει την αναγνώριση του Ομπάμα ως «Προσώπου της Χρονιάς» θυμίζει περισσότερο ερωτικό γράμμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο συντάκτης του άρθρου Μάικλ Σέρερ τον εγκωμιάζει για τα επιτεύγματά του, αναγνωρίζει όμως πως η αμερικανική κοινωνία παραμένει πολωμένη και διαιρεμένη.
Ανάμεσα στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ομπάμα, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, είναι «ο –λεγόμενος- δημοσιονομικός γκρεμός, η υψηλή ανεργία που αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια αλλά και περαιτέρω ταραχές στην Αθήνα, το Κάιρο και τη Δαμασκό». Προφανώς η… ευθυκρισία του Σέρερ τον οδηγεί στην εξομοίωση των καταστάσεων που βιώνουν Αίγυπτος και Συρία με αυτήν στην Ελλάδα.

Υποψήφια για «Πρόσωπο της Χρονιάς» ήταν και η 15χρονη Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσουφζάι, η οποία τραυματίστηκε έπειτα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον της μετά την εκστρατεία της υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών στην κοιλάδα Σουάτ. Τελικά, τερμάτισε δεύτερη στην επιλογή των συντακτών του «TIME».

Στην τελική πεντάδα ήταν επίσης ο πρόεδρος της Apple Τιμ Κουκ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι –που μεθαύριο θα έχει τη μισή Αίγυπτο εναντίον του στο δημοψήφισμα- και η Φαμπιόλα Τζιανότι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς στο CERN. Ούτε μετάλλιο ούτε χρηματικό έπαθλο υπάρχει για το «Πρόσωπο της Χρονιάς», που είναι ένας θεσμός του περιοδικού «TIME» ο οποίος μετρά 85 χρόνια ζωής.

6meres.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου