ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ν. Κορέας η Παρκ Γκεούν-χίε

πρώτη-γυναίκα-πρόεδρος-της-ν-κορέας-η-π-67089

Η εκλογική επιτροπή της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Παρκ Γκεούν-χίε είναι η νικήτρια των προεδρικών εκλογών. Η κ. Παρκ, κόρη του πρώην δικτάτορα της χώρας, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά ο αντίπαλός της, Μουν Γιάε-ιν, παραδέχτηκε την ήττα του. Με το 88% των ψήφων καταμετρημένο, η κ. Πάρκ προηγείται με 51,6% έναντι 48% του κ. Μουν, που είναι δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κ. Παρκ είναι κόρη του πρώην δικτάτορα της χώρας ο οποίος είχε εξορίσει τον κ. Μουν και θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής, η συμμετοχή έφθασε στο 70,1% παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα.

Η 60χρονη συντηρητική πολιτικός θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ, όπου έζησε τη δεκαετία του ’70 ως η πρώτη κυρία του πατέρα της, μετά τη δολοφονία της μητέρας της από ένοπλο Βορειοκορεάτη.

Οι οπαδοί της βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν αψηφώντας τις θερμοκρασίες που έχουν υποχωρήσει υπό το μηδέν, και φωνάζοντας «πρόεδρε» μόλις η κ. Παρκ έφτασε στην έδρα του κόμματός της.

«Είναι μία νίκη που προέρχεται από την ελπίδα των πολιτών να ξεπεραστεί η κρίση και να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε η κ. Παρκ μιλώντας σε πανηγυρική συγκέντρωση υποστηρικτών της στο κέντρο της πρωτεύουσας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου